Afazi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Afazi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Afazi nedir? Afazi tedavisi nasıl yapılır? Oluşabilecek etkiler ve afazinin oluşturabileceği belirtiler nelerdir? Bu yazımızda tüm bu sorulara cevaplar sunmaya ve ek bilgiler vermeye çalışacağız.

Afazi Nedir?

Afazi, genelde beynin sol yarıküresinde oluşan inme, beyin travması, kafaya alınan darbeler sonucu oluşan hasarlar ve felçler yüzünden oluşan bir hastalıktır.  Aynı zamanda beyin enfeksiyonları ve beyin tümörleri gibi kişinin beynini etkileyen diğer faktörler de yer almaktadır.

Yani beynin dil merkezinde gelen hasarın oluşturduğu afazi hastalığında tedavi önemli bir yer kaplamakta. Afazi hastalığı teşhisi genel olarak beyinle ilgili hastalıklarla ilgilenen nörologlar tarafından teşhis konulur. Kişide afazi hastalığından şüphelenen doktorlar genellikle kişinin iletişim becerilerini daha iyi bir değerlendirmeye almak için dil ve konuşma terapistine yönlendirir.

Dil ve konuşma terapistine giden birey, ilgili doktor tarafından yapılan komutlara verdiği karşılıklar, kendisine doğrultulan sorulara verdiği yanıtlar, belirli nesnelerin isimlerini söylemesi ve de içinde bulunmuş olduğu sohbeti sürdürme yeteneklerine bakılır.

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

Eğer konuşma yeteneklerinizde sorun yaşıyorsanız, nesnelerin isimleri söylemede, sohbetleri devam ettirmede ya da cümle kurarken doğru kelimeleri bulmada sorun yaşıyorsanız yakın bir zamanda bir doktora görünmeniz öneriliyor. Aynı zamanda Aşağıda belirttiğimiz belirtilerden bir kaçını gösteren kişinin profesyonel yardım alması önerilir.

  • Kurulan cümlelerin eksik ve anlaşılamaz olması
  • Sürekli bir şekilde neredeyse her cümlenin kısa olması
  • Kişinin ona söylenenleri takip etmesinde ve anlamasında sorun yaşaması
  • Yazı yazarken yapılan sık yanlışlar
  • Kelimeler konusunda hafıza kaybı yaşanması
  • Okuma esnasında zorluk yaşanması

Afazi Tedavisinin Süresi Ne Kadar?

Öncelikle belirtmek isteriz ki afazi hastalığının tedavisi kişiden kişiye sonuçlarda değişkenlik gösterebilmektedir. Her hastanın hastalığının ne kadar ilerlediğine de bağlı olan tedavi süreci bazı hastalarda bir veya da 2 sene gibi bir aralıkta sonuçlanabiliyor. Fakat bazı hastalarda ise afazi hastalığı kalıcı olabiliyor. Aynı zamanda ise bazı hastalar birkaç gün ve hatta birkaç saatte dil becerilerini geri kazanma ihtimalleri var.

Afazi Hastalığının İyileşmesini Etkileyen Önemli Etkenler

İyileşmeyi etkileyen faktörlerin aralarında beynin hasar gören alanının büyüklüğü, hastanın beynindeki hasarın yaygınlığı, hastanın yaşı, hastanın cinsiyeti, hastanın öbür sağlık durumları ve de hastanın iyileşmek için sahip olduğu motivasyon gibi etkenler afazi tedavisinde iyileşmeyi etkilemekte.

Bu etkenlere ek olarak da hastanın afazi hastalığından önceki zekâ ve eğitim düzeyi, yine afazi hastalığından önceki iletişim becerileri gibi önemli etkenler de afazi tedavisinde önemli yer kaplamakta. Günümüz teknolojisiyle sayesinde ve bu teknolojinin sağladığı imkanlar dahilinde yapılan araştırmalarla birlikte afazi tedavisinde önemli denebilecek kadar büyük başarılar sağlanabilmekte.

Hastaların alacak olduğu dil ve konuşma terapisi afazi tedavisinde yerini önemli yerlerde tutmakta. Afazi hastalığından mağdur hastanın geçireceği ilk 6 ila 12 ay arasındaki süreç içerisinde hızlı bir gelişim gösterecek olduğundan profesyonel bir terapi desteği alması çok önemli bir konumdadır.

Afazi Hastalığının Türleri

Afazi hastalığının derecesi beyindeki meydana gelen hasarın kapladığı alan ile aynı artışı göstermektedir.

Afazi hastalığı akıcı afazi ve tutuk afazi olarak ikiye ayrılır.

Akıcı Afazi

Akıcı afazi hastalığında bu durumdan mağdur olan hastanın kendini ifade etmesinden çok anlama güçlüğü çektiği gözlemlenir. Akıcı afaziler arasında da belirli ayrımlar vardır.

Bu ayrımlar şu şekildedir;

  • Transkortikal Afazi: İki önceki açıklamada bahsettiğimiz wernicke afazisine benzeyen bu afazi türünde ise tekrarlama yetisinde sorunlar görülebilir.
  • Wernicke Afazi: Bu hastalıktan mağdur olan hasta belirli bir sohbet içerisinde konuşmanın akıcı olduğundan haberi olsa da konuşan kişinin konuştuğu dili anlamasında zorluk çekmesi meydana gelir. Hasta kişinin konuşurken yapacak olduğu dil bilgisi yanlışları ve kelime seçimi yanlışları neredeyse kaçınılmaz olabilir.
  • Kondüksiyon Afazi: Afazi hastalığının bu tipinde ise tekrarlamalar bulunabilir. Bu hastalıktan mağdur olan kişinin konuşması akıcı olabilir fakat kişinin beynindeki hasarın etkisine ve dağıldığı alanına göre değişkenlik gösterebilir.

Tutuk Afazi

Tutuk afazi hastalığında ise bu durumdan mağdur olan hasta kendini ifade etme konusunda zorluk yaşamaktadır. Aynı akıcı afazide olduğu gibi tutuk afazi de kendi içinde belirli ayrımlara sahiptir.

Bu ayrımlar şu şekildelerdir;

  • Transkortikal Motor Afazisi: Bu afazi türünden mağdur hastaların yazıları okumasında ve tekrarlamasında bir sorunla karşılaşılmasa da kişi kendi başına anlık olarak cümle kuramaz, kelime seçemez ve konuşurken ne demek istediği anlaşılmakta zorluk yaratır.
  • Broca Afazi: Hastanın tıpkı konuştuğu dili bilmiyor olması gibi gözüken bu türde hasta kendini ifade etmekte zorluk çeker. Bu tür afazide hasta kişinin konuşma yeteneği iyice körelmiş ve konuşurken ki ritmi kaybolmaktadır. Bu durumdan mağdur hasta kişi sadece bazı kelimeleri anlamlı bir şekilde kullanarak cümle oluşturabilir. Kişiden kişiye değişse de bazı bu hastalıktan mağdur hastaların yazı yazma yeteneğinin de köreldiği görülmüştür.
  • Global Afazi: Bu afazi türü ise bilinen en yaygın afazi hastalığı türüdür. Bu tür afaziden mağdur olan hastalar onlara söylenilen cümlelere anlam veremez ve konuşma yeteneklerini kaybederler.

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı