Disleksi Tanısını Kim, Nerede Koyar?

Disleksi Tanısını Kim, Nerede Koyar?

Disleksi, bireylerin normal zekâ seviyelerine sahip olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde görülen bir özel öğrenme bozukluğudur. Disleksi rahatsızlığı olan bir birey konuşma becerisinde var olan sesleri ve aktarımları doğru anlasa da yazma dilinde harfler ya da kelimelerle ilgili geçişlerde güçlük çekerler. Genelde okuma üzerinde daha rahat fark edilebilen bu rahatsızlık, bazen de dikkat ve hafızayı da etkileyebilen, beynin dil bölümünde oluşan bir rahatsızlıktır. Disleksi nedir sorusu çağımızın merak edilen konularındandır.

Disleksi Nasıl Fark Edilir?

Disleksi rahatsızlığı bulunan bireylerin zekâ seviyeleri normaldir ve konuşma ve görüş bildirme konularında her zaman sorun yaşamazlar. Disleksiden muzdarip olan bir çocuk özel dersler ve özel eğitim süreçlerinden geçerek okullarında büyük bir ölçüde başarıyı yakalarlar. Psikolojik destek ve kabullenme disleksiyle başa çıkma konusunda oldukça etkilidir. 

Disleksi tedavisi henüz olmamakla beraber erken tanı ve teşhisle en etkili sonuçlar görülebilmektedir. Ancak bazen bazı vakalarda disleksi erken yaşlarda teşhis edilemez, yıllar geçer ve yetişkinliğe kadar uzayabilir. Ancak ne kadar geç olursa olsun disleksi için destek almak çok önemlidir. 

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksi, okul öncesi dönemlerde bazı belirtiler başlamasına rağmen, aslen ilkokul dönemlerinde fark edilir hale gelmektedir. İlk harfleri ve kelimeleri öğrenmesi ile bunlarla sorun yaşaması ilk olarak bilinçli bir öğretmen ve aile bireyleri tarafından fark edilir. Genel belirtiler; 

  • Harfleri öğrenip yazmada güçlük çekme ve harfleri okuyamama, 
  • Harf sırasını karıştırma ya da atlayarak okuma, 
  • Benzer sesleri birbiriyle karıştırma, 
  • Okuma esnasında alt satırdaki yazılara geçme ya da geçmesi gereken yerlerde alt satıra geçememe, 
  • Ardı ardına hece tekrarları yapmak, ayrıca çocuğun akranlarına göre çok geç okuma yazma öğrenmesi de disleksi belirtisi olabilmektedir.
  • Disleksi sorunu olan çocuklar dikkatlerini uzun süre bir konuya toplayamazlar, 
  • Sürekli eşya kaybederler ve fazla unutkan olmaya eğilimlidirler. 
  • Ders çalışma konusunda istekleri yoktur, sınavlarda soruları yetiştiremez, şıklı sorularda çok daha başarılıdırlar.

Eğer bu özel durumlar erken fark edilip, önüne geçmek için herhangi bir destek alınmazsa ilerleyen süreçlerde daha farklı psikolojik sorunlara yol açmaktadır. Disleksi belirtileri 8 yaş ile birlikte daha net şekilde ortaya çıkmaya başlar.

Disleksi Kaça Ayrılır?

Öğrenme bozuklukları birçok alanda görülmesine rağmen akademik olarak temelde okuma bozukluğu (disleksi), yazılı anlatım eksikliği (disgrafi), matematiksel bozukluk (diskalkuli) olarak üç ana başlıkta toplanabilirler. 

Disleksiden muzdarip bireylerin kelimeleri doğru okuma, okuduklarını anlama ve akıcı okuma konularında problemleri vardır. Tüm okuma-yazma sürecinde akranlarına kıyasla gecikmeler görülür. Okurken yanlış okuma, eksik okuma, heceleme, satır atlama ve duraksamalar sık gözlemlenir. Okuduklarını ise anlayıp aktarmada güçlük çekerler. Disleksi genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu ile ortaya çıkabilir. Disleksi problemi yaşayan bireylerin ailelerinde  ise özgül öğrenme bozukluğu görülme riski normalden daha fazladır. 

Teşhis Nasıl ve Nerede, Kimler Tarafından Konur?

Disleksi tanısını kim koyar sorusu yanıt aranan konulardandır. Disleksi semptomları görülen bir birey ilk olarak tıbbi bir muayeneden geçmeli, bu semptomların oluşmasını destekleyen herhangi bir fizyolojik sorun olup olmadığından emin olunmalıdır. Tıbbi muayene sonrası birey eğitsel bir gözleme alınır. 

Bu değerlendirmeyi öğrenme güçlüğü konusunda uzmanlaşmış özel eğitim uzmanları, psikologlar ve psikolojik danışmanlar yaparlar. Bu gözlem süresince bireyin yaşam öyküsü, aile, okul ve öğretmenlerin gözlemlerine dayanarak bir harita çizilir. Değerlendirmenin ardından bireyin sorun yaşadığı okuma, yazma, anlama ve matematiksel bir test süreci başlar. 

Bunun sonucunda da bireyin eksiklikleri belirlenip özel destek programı belirlenir. Bu programla birey akranlarıyla eşit seviyelere gelene kadar akademik olarak desteklenir. Disleksinin şiddetine bağlı olarak sunulan eğitim desteğinin de yoğunluğu ve müddeti değişir. En son disleksi tanısını raporlaması gereken birim ise çocuk psikiyatristleridir.

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı