Fizyoterapide Elektroterapi

Fizyoterapide Elektroterapi

Fizyoterapide elektroterapi uygulamasının amacı, ağrıyı ve kas güçsüzlüğünü ortadan kaldırmak, vücut fonksiyonlarını iyileştirmektir. 

Tıbbın en önemli ve diğer branşlarıyla da en ilişki olan fizyoterapi, vücudun tamamı ile ilgilenmektedir. Bel, boyun ağrıları, eklem ağrıları, romotolojik rehabilitasyon, MS rehabilitasyonu, eklem ağrısı, inme, felç, omurilik hasarı, ortopedik rehabilitasyon, parkinson, sporcu sağlığı gibi alanlarla direkt olarak ilgilidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, tıbbın diğer branşlarını destekler ve tamamlar.  

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, hastalığın durumuna, fiziksel kapasitesine göre farklı tedavi seçeneklerine sahiptir. Fizyoterapi, hastaların ağrılarının kesilmesi, fonksiyonunu kaybetmesini engellemesi ve vücudun eski formuna geri dönmesi için tedavi yöntemleri belirlemektedir. 

Fizyoterapide elektroterapi ise oldukça önemli bir iyileştirme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Kesinlikle bir fizyoterapist ya da uzman doktor tarafından uygulanması gereken elektroterapi uygulaması, hiç çalışmayan kasları, çalışan ama işlevini tam anlamıyla yerine getiremeyen kasları ve vücudun çeşitli bölgelerindeki ağrıyı dindirmek, normale döndürmek için kullanılmaktadır. 

Fizyoterapide elektroterapi uygulamasının amacı, ağrıyı, kas güçsüzlüğünü bitirmek ve vücudu iyileştirip eski formuna geri sokmaktır. Bunun için farklı ve değişik frekanslarda elektrik akımları kullanılır. Elektroterapide akım çeşitleri uygulanacak bölgeye göre değişmektedir. Yüksek yoğunluktan düşük yoğunluğa doğru hareket eden frekansların elektrik akımı, elektriksel enerji oluşturarak uygulanan bölgeye aktarılmaktadır. Biyolojik kaslar ve sinirlerin iletken özelliği ile ortaya çıkmış olan elektrik enerjisi, elektroterapi tedavisi uygulanan bölgeyi aktifleştirir. 

Fizyoterapi Nedir?

Fizyoterapi diğer adıyla fizik tedavi, yaralanma, travma, hastalık ya da yaşlılık gibi sebeplerden dolayı insan vücudunda olması gereken fonksiyonel hareketlerin eksik yapılması ya da yapılamaması durumunda yapılan elektrik akımı, bölgeye sıcak ya da soğuk uygulanması, egzersizler veya çeşitli uygulamalarla yapılan tedavilere verilen isimdir. Kısacası bireylerin yaşamsal faktörleri sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmelerini sağlamaktadır.

Elektroterapi Nedir?

Peki elektroterapi nedir? Çeşitli frekanslardaki elektrik akımlarının fiziksel etkilerini tedavi amacı ile yararlanılmasına elektroterapi denmektedir. Fizyoterapide elektroterapi, elektrik akımlarının vücuda uygulanması sonrasında kas iskelet travmaları, kas spazmları, eklem rahatsızlıkları gibi hastalıkları olan kişilere uygulanan bir tedavi türüdür. Bu yöntem en aktif olarak fizik tedavi de fizyoterapistler tarafından hastaya uygulanmaktadır. Bu tedavinin çeşitleri vardır. Fizyoterapide elektroterapi akut ve kronik rahatsızlıkları olan hastalar için kullanılmaktadır.

Elektroterapi Çeşitleri

Elektroterapi yöntemlerinin çeşitleri bulunmaktadır. Fizyoterapide elektroterapi, Ultrason elektroterapi yöntemi, darbeli kısa dalga tedavisi elektroterapi yöntemi, TENS elektroterapi yöntemleri de vardır. 

Ultrason elektroterapi yönteminde fizik tedavi uygulanacak yere öncelikle fizyoterapist iletici bir jel sürmektedir. Cihaz açıldıktan sonra ultrasonun verdiği mekanik dalga frekansları ve titreşimlerinin yoğunluğu, uygulama süresi belirlenmektedir.  Bu titreşimlerle vücuttaki dokuların daha aktif bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır. Darbeli kısa dalga tedavisi elektroterapi yöntemindeyse yumuşak doku zedelenmelerinde ve yaralanmalarında vücudun daha çabuk iyileşmesini amaçlayan bir yöntemdir. 

Elektriksel ve manyetik alanlar kullanılarak bu yöntem gerçekleştirilmektedir.  Darbeli kısa dalga tedavisi elektroterapi yönteminin etkileri en temel olarak iskelet ve kas ve yumuşak dokulardaki iyileşme ve enflamatuar evreleri ile alakalıdır. Ultrason elektroterapi ile darbeli kısa dalga tedavisi yöntemi epeyce benzemektedir. TENS elektroterapi yani Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu olarak adlandırılan tedavi yöntemi ise ilaçsız bir şekilde uygulanan bir ağrı kesici yöntemi olarak kullanılmaktadır. 

Sinirlerin, beyine ağrı sinyalleri göndermelerini engel olmaktadır. Bu yöntemle vücuttaki doğal ağrı kesicileri uyarmaktadır. Kaslarda oluşan güçsüzlüğü, ağrı şikayetlerini en aza indirmek ve hatta yok etmek, vücuttaki fonksiyonları normale döndürmek amacıyla frekanslar üzerinden elektrik akımlarının kullanılması yöntemidir. Tedavi amacına göre toplu elektroterapi cihazları kullanılmaktadır. 

Elektroterapi tedavisinin bir takım genel prensipleri bulunmaktadır. Elektroterapi temel prensipleri ve klinik uygulamaları vardır. Bu tedavi yönteminde ise öncelikle frekanslardaki elektrik akımlarının hasta üzerinde yarattığı fiziksel etkilere bakılmaktadır. Bu etkilerden yola çıkılarak tedavi yapılmaktadır. Akut ya da kronik ağrılı rahatsızlıklarda dolaşımı çoğaltmak ve ağrıya karşı duyarsızlık oluşturmak ve ödemleri azaltmayı amaç edinen bir tedavi yöntemidir. Bu elektroterapi uygulamaları 20 ya da 30 dakika sürmektedir.

Elektroterapi tedavisinde öncelikle doğrudan düşük şiddetlerde akımlar vücuda uygulanmaktadır. Bu durumda duyu sinirleri uyarılmaktadır. Bağdaşık olarak duyu sinirlerinin uyarılması sonrasında ağrı şikayetinin önüne geçilmiş olunmaktadır.

 

 

Fizyoterapi Çeşitleri

Fizyoterapi çeşitleri, uzman doktorlar tarafından tanı koyulmuş olan ortopedik, nörolojik vb. rahatsızlıklarda, ameliyat öncesi ya da sonrası fizyoterapi ihtiyaçları için fizyoterapistler kişinin yaşam kalitesini arttırmak ya da olan ağrıları en aza indirmek için birçok fizik tedavi yöntemi kullanmaktadırlar. Fizyoterapi, fonksiyon düzenlenmesi, ağrıların giderilmesi ve özellikle vücut fonksiyonlarının normale döndürülmesi için çeşitli hastalara uygulanmaktadır. 

Fizik tedavisi esnasında kullanılan en yaygın yöntemler manuel terapi, ultrason, magnetoterapi, tecar terapi, elektroterapi, hidroterapi, bantlama, lazer ve egzersizdir. Bu yöntemler her fizyoterapi seansında doktor tarafından rutin olarak düzenlenen yöntemler değildir. Kişinin hastalığının gidişatına ve ihtiyacına göre değişmektedir. 

Yöntemlerden bazılarını açıklamak gerekirse, manuel terapi, ilk akla gelen terapi yöntemidir. El ile uygulanan yöntemlerle tedavi edilmesi amaçlanır. Bu konuda eğitim almış uzmanlar yumuşak bölgeye ya da eklemlere uyguladığı pasif hareketlerden oluşmaktadır. Bu özel tekniklerle bölgedeki kan akımı ve hareketi arttırılarak vücuttaki ağrılar azaltılmaktadır. 

Yüzeysel sıcak ve soğuk uygulamalar, sıcak uygulamalar kan dolaşımını, ağrı eşiğini yumuşak dokunun elastikliğini ve bölgenin aktivitesini arttırma amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca ağrı ve kas spazmı azalırken dokunun iyileşmesini de hızlandırmaktadır. Genel olarak kronik patolojilerde kullanılır. Soğuk uygulamanın amacıysa ağrıyı, kas spazmını, kan dolaşımını azaltmak ve hücreye dayanıklılık vermektir. Genellikle akut rahatsızlıklarda ve ameliyat sonrasında tercih edilmektedir. 

Fizyoterapide elektroterapi ise çeşitli frekanslarda elektrik akımının fiziksel etkilerinden tedavi amacı güdülerek yararlanılması için fizyoterapide elektroterapi ismini alır. Kronik ve akut ağrılı hastalıklarda kan dolaşımını arttırmak, oluşan ödemi azaltmak vb. şeyler için kullanılmaktadır. Elektroterapi cihazı ile doğrudan düşük şiddette bir akım oluşturularak duyu sinirlerini uyarıp ağrıya engel olunmaktadır. Genellikle en uzun süresi de 30 dakikadır.

 

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı