Psikolojik Terapi

Psikolojik Terapi

Psikolojik terapi, psikolojik olarak rahatlamak isteyen ve ruh sağlığını korumak isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Bunun yanında psikolojik veya fiziksel herhangi bir tedavi gören ya da ilaç kullanan kişiler için de destekleyici olarak uygulanabilir. Hangi terapinin uygulanacağı, terapinin ne kadar süreceği kişinin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenir.

 

Uzman bir psikoterapist ya da psikolojik danışman ile konuşup destek almak kişinin kendini keşfedip duygu durumunu kavramasına ve içsel değişimlerini fark etmesine yardımcı olacaktır. Kişi hayattaki hedeflerini, isteklerini, amaçlarını belirleyerek netleştirebilir ve yaşam kalitesini artmasını sağlayabilmektedir. Psikolojik terapi, alan kişiler için kişisel problemleri bir başkasına açıkça anlatma düşüncesinden ilk başta  çok zor olacaktır. Fakat yaşamını ve sağlığını derinden etkileyen konular hakkında uzman psikoterapistlerden alınacak olan psikolojik terapi, terapistin yönlendirmelerinin pozitif etkileriyle kişinin problemleri ile çok daha kolay başa çıkabilmesini sağlayacaktır. Psikolojik terapi ayrıca kişinin kendini duygusal olarak rahatlamasına, bir uzman tarafından dinlenip anlaşıldığını ve desteklendiğini hissetmesine de yardımcı olacaktır.

 

Terapinin Faydaları Nelerdir ?

 

Psikolojik terapi kişilerin, zorluklar karşısında kendilerini daha güçlü hissetmelerine, gelişimlerine engel olan davranışları değiştirmelerine, kendileriyle ilgili mevcut olan olumsuz düşünce kalıplarını irdelemelerine, geçmişten gelen acıları dindirmelerine, iletişim ve ilişki kurma yetkinliklerini geliştirmelerine, gelecek ile ilgili hedeflerini belirlemelerine, özgüvenlerini arttırmalarına, mental sağlık sorunlarının getirdiği semptomlarla baş etmelerine, korku, öfke, yas gibi güçlü duygularla başa çıkabilmelerine, problem çözme yeteneklerini geliştirebilmelerine yardımcı olmaktadır. 

 

 

Psikolojik Terapi Ne Zaman Alınmalıdır ?

Yaşanılan ruh hali, günlük yaşamın akışında sorunlara neden oluyor ise, kişi kendini kötü hissediyor ve içinde bulunduğun duruma çözüm bulmakta zorlanıyorsa bir uzmandan psikolojik terapi alma zamanı gelmiş olabilmektedir. Süreklilik kazanmış olumsuz düşünceler, negatif duygular, kaygılı ruh hali, davranışları kontrol etmekte zorlanma ve hatta ağrı ya da yorgunluk gibi bedensel bir his bile psikolojik terapi alınması gerektiğinin işareti olabilir.

Bu tarz şikayetlerin olduğu durumlarda terapiye gitmeden önce belirtilerin şiddetlenmesi beklenmemeli, hızlı bir şekilde çözüm odaklı harekete geçilmelidir. Kişi kendisini sürekli mutsuz hissediyorsa ya da sorunları ile baş etmekte zorlanıyorsa terapiye başvurması en doğru çözüm olabilir.  

Birçok insan içinde bulunduğu olumsuz ruh haline karşın terapi almaktan kaçınabilir. Bu durumda kişiler çevresi tarafından, akıl sağlığını kaybetmiş biri olarak damgalanmaktan çekinme, geçmiş hakkında konuşmak istememe, kendi yanlışlarıyla yüzleşmekten kaçınma, birisine kendini açmaktan ve terapi de paylaştıklarının gizli kalmayacağından korkma, maddi olarak terapiyi karşılayamama gibi nedenleri bulunmaktadır.

Kişinin psikolojik bir desteğe ihtiyacı olduğunu düşündüğünde öncelikle yapması gereken şey bir adım atmaktır. Unutulmamalıdır ki psikologlar tamamen gizlilik prensibinde çalışır ve hasta gizliliğini korumak en önemli ilkelerinden biridir. Psikolojik bir rahatsızlık olduğunda terapi almamak için utanma, çekinme ve çevreden gelecek tepkilerden korkma gibi yukarıda saydığımız durumlar öne sürülmektedir. Ancak psikolojik rahatsızlıklar, fiziksel rahatsızlıklar gibi normal olup mutlaka tedavi edilmelidir. Günümüzde pek çok kişinin çevre tepkilerinden dolayı bu meslek gruplarına   başvurmadığını görsek de böyle bir durumda desteğe ihtiyaç duyan kişinin durumunun daha kötüye gidebileceğini unutmamak gerekmektedir.

 

Psikoloji Nedir ?

 

Psikoloji, canlıların davranışlarını inceleyen ve bu davranışların altında yatan sebepleri ortaya çıkaran bilim dalına denmektedir.  Uygulama bilimidir. Zihinsel etkinlikler ve davranışların bilimsel çalışmasıdır. Uygulayan ya da araştıranlara ise psikolog denmektedir. Toplumsal, davranışsal ve bilişsel araştırmacılık alanları ile ilgilenmektedirler. İnsanın bireysel ve toplumsal açıdan zihinsel unsurlarını incelerken fizyolojik ve biyolojik süreçleri de irdelemektedir. Bu bilim dalı ile uğraşanlara psikolog adı verilmektedir. Bu bilim dalının amacı çevre, insan ve davranışlar arasında meydana gelen etkileşimi incelemektir. Bu esnada düşünce, duygu ve davranışları  araştırır ve inceler. Bunu yaparken öncelikle bunları anlar, açıklamaya çalışır, elde ettikleri üzerinde bilinmeyenleri bulur ve bunları kontrol altına almaya çalışır.

Psikolojide öznel ve nesnel olmak üzere iki ayrı yöntem kullanılmaktadır. Öznel yöntem içebakışa dayanmaktadır.  Konuları, bilinç olgularından oluşmaktadır. Sezgi ya da iç düşünme yolu ile kişinin kendi kendini gözlemlemesinde dile gelmektedir. Nesnel Yöntem ise dış gözleme dayanmaktadır. Konuları davranış ve gözlemlenmesinde dile gelmektedir. Değişik yöntemler ile incelenen psikolojik olaylar ise kişilik, duyum ve algı, dikkat, öğrenme, bellek ve anı zeka, hayal gücü, düşünme ve hüküm, tepkiler ve davranışlar, hareket olarak da psikolojik yaşamın duyumlarla ilgili yönü, hoşlanmak, üzülmek, duygu, yöneliş, ihtiraslar ve bunların denetimi, bilinç dışı, kompleksler, istek duygu ve düşüncelerin anlatımı olarak konuşma, okuyup yazma yetileri, psikoz gibi bazı ruhsal bozukluklar ve insan karakterlerinin oluşumudur. Deneysel psikoloji ve psikometri, fizik olgularla bilinç olguları uyartı ve duyum arasındaki ilişkileri inceler. Karşılaştırmalı psikoloji, hayvan psikolojisi, çocuk psikolojisi, ilkel insan psikolojisi, akıl hastaları psikolojisi, insan tipleri psikolojisi, katılım psikolojisi ve karakterlerin farklılık açısından incelenişi vb. gibi doğa bilimlerine bağlanır. Bilimsel psikolojinin birçok uygulama alanı bulunmaktadır. Eğitim, endüstri, askerlik, adalet vb gibi alanlar uygulamalı alanlarıdır.

 

Psikolojik Terapi de Risk Var Mıdır ?

 

Genel olarak psikolojik terapi de herhangi bir risk bulunmamaktadır. Fakat acı dolu, ağır ve hüzünlü deneyimler ve duygular gündeme getirilebileceği için bazen kişiyi duygusal açıdan rahatsız edebilmektedir. Bu kötü anılar ile yüzleşmek bile danışan

kişiyi o üzücü duygudan arındırmaktadır. Hatta içinde sakladığı bu duygu durumunu dışa vurup yüzleştiği için daha güçlü hissetmesini sağlamaktadır. Alıştırma tedavisi gibi bazı terapi türleri yaşamaktan kaçınılan durumlarla yüzleştirmektedir. Bu tedavi kişiyi üzüp korkutsa da sonrasında çok daha iyi hissettirecektir. Bu yüzleşme geçici bir strese veya kaygıya sebep olabilmektedir.  Fakat terapi sırasında öğrenilen yöntemler sayesinde kişi daha sonra korku gibi olumsuz duygularıyla baş etmeyi öğrenmiş olacaktır.

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı