Pilates formda ve zinde kalmayı sağlayan bir spordur. Felsefe olarak yormadan vücudun rahatlatılmasını ve forma sokulmayı amaçlamaktadır. Vücudun düzgün, esnek ve dengeli olmasını sağlamaktadır. Ağır sporlar yerine daha rahat ve sakin bir şekilde forma girmeye yardımcı olur. Hamilelik döneminde de pilates sayesinde doğum sürecine daha hazır hale gelebiliriz. Fiziksel olarak vücudu güçlendirdiği gibi egzersiz esnasında salgılanan hormonlar mutluluk hissedilmesini ve ruhsal açıdan daha iyi hissetmeyi sağlar. Hamilelik döneminde de pilates yapılabilmektedir. Doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında daha rahat bir süreç geçirmek için hamile pilatesi tercih edilebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bu kurallara uyularak yapılan hamile pilatesi sadece size yarar sağlayacak ve rahat etmenize yardımcı olacaktır.
Hamile Pilatesi ve Pilates Arasındaki Fark Nedir?
Hamile pilatesi yapmak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken nokta normal pilates ile hamile pilatesinin farklı olmasıdır. Hamile pilatesi ile normal pilates arasındaki en büyük ve önemli fark; normal pilateste ağırlık merkezi karın bölgesi iken, hamile pilatesinde ağırlık merkezi pelvis bölgesidir. Bu nedenle de yapılan hareketler normal pilateste olduğundan farklı yöntemler içermektedir. Hamilelik döneminde kasların daha esnek olması nedeniyle aşırı esneme hareketlerinden kaçınmak gerekmektedir.
Hamile pilatesi yapmak için mutlaka doktor onayı alınması gerekir. Gebelikte yaşanan sorunlar ve riskler göz önüne alınarak doktorunuzun onay verdiği şekilde ve sürede hamile pilatesi yapmanız gerekir. Hamile pilatesinde kesinlikle grup derslerine katılmayın. Bunun yerine bireysel çalışmaların planlandığı özel çalışmalar yapın. Çünkü gebelik döneminde yapılan hareketler vücudunuzun verdiği tepkiye göre kontrol altında tutulması ve buna göre planlanması gerekmektedir. Her hamile kişinin ihtiyaç duyacağı ve zorlanmadan yapabileceği hareket süreleri ve çeşitleri farklılık gösterecektir.
Hamile pilatesi sayesinde gebelik döneminde sık yaşanan sırt, bel ve kalça ağrılarının azalması sağlanmaktadır. Vücudun esnekliğinin artması sayesinde hamile pilatesi yapan anne adayları daha kolay hareket edebilmektedir. Hamile pilatesi daha kolay doğum süreci dışında doğumdan sonra da karın kaslarının kendini hızla toplamasını sağlamaktadır.
Hamile Pilatesi ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamile pilatesinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususların başında doktor onayı gelmektedir. Doktor onayı olmaksızın yapılan hamile pilatesi düşük riskini arttıracak nedenlere yol açabilir. Bu yüzden doktor onayı alınmalıdır. Hamile pilatesinde anne adayının spor ve pilates geçmişi de dikkate alınmalıdır. Spor geçmişi hamile pilatesinde egzersizlerin planlanmasında çok önemli bir faktördür. Buna göre daha yoğun ya da daha seyrek egzersiz planlaması yapılarak yorma olmadan pilatese devam edilebilmektedir.
Hamile iken pilates yapmak istiyorsanız ve bu konuda bir uzman eğitmenden yardım almaya karar verildiyse eğitmenin hamile pilatesi konusunda özel eğitim almış olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Hamile pilatesi yaparken sırt üstü egzersizlerden ve düşük riskini arttıracak egzersizlerden uzak durmak gerekmektedir. Bu nedenle uzman bir eğitmenin size doğru hareketleri belirlemesi ve doğru süreleri ayarlaması gerekir.
Hamile Pilatesi Ne Zaman Başlanmalı?
Doğuma en iyi şekilde hazırlanmak ve doğumu kolaylaştırmak için güçlü pelvis kaslarına sahip olmak gerekmektedir. Bu nedenle pilates başvurulacak en iyi egzersiz türüdür. Hamile pilatesinde normal pilatesten farklı olarak ağırlık merkezi karın bölgesi değil pelvis bölgesidir. Bu sayede anne adaylarını doğuma en iyi şekilde hazırlamakta ve daha güçlü olarak daha kolay doğum yapılmasına yardımcı olmaktadır.
Anne adayları hamilelik süreci başladığında kendilerini rahatlatacak seçenekleri araştırmakta ve hamile pilatesi ile karşılaşıp bu konuya yönelmek istemektedirler. Ancak daha önce spor geçmişi olmayan anne adaylarının bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir. Daha önce spor geçmişi olmayan anne adaylarının pilatese başlamasında dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Doktor onayı alınması dikkat edilmesi gereken en önemli süreçlerden birisidir. Gebelik sürecinde var olan risklerin hekim tarafından değerlendirilerek anne adayına pilates onayı verilmesi gereklidir. Aksi durumda düşük riskini arttıracak durumlar meydana gelebilir. Daha rahat bir hamilelik geçirmek için risk alınmadan doğru tekniklerin kullanılması gerekmektedir.
Hamilelikte Pilates Ne Zaman Başlamalıdır
Hamile pilatesine başlamak için doktor onayı ile 12 -16. Hafta arasında başlanmaktadır. Ancak hamilelik öncesinde pilates yapmakta olan kişilerin gebeliğin ilk aylarında pilatese devam etmesinde genel olarak sakınca görülmez. Zaten çoğu anne adayı hamileliği fark edene kadar pilates yapmaya devam etmekte ve bundan bir zarar görmemektedir. Hamile pilatesine gebeliğin ilk dönemlerinde başlamak düşük riskini arttırabileceği için doktor onayı kesinlikle alınmalıdır.
Hamile pilatesi yapmak isteyen anne adaylarının bu konuda özel eğitim almış olan eğitmenlerle çalışması gerekmektedir. Normal pilatesten farklı olan hamile pilatesinde hareketler ve egzersiz süreleri kişiye göre planlanmalıdır. Bu nedenle grup pilatesi yerine bireysel çalışmalar tercih edilmelidir. Hamile pilatesi konusunda özel eğitim almış olan eğitmenler zaten doktor onayı alınmadan kesinlikle egzersizlere başlamayacaktır. Sizin ve bebeğinizin sağlığını ön planda tutarak daha rahat hareket edilebilen bir gebelik ve doğum sonrası daha hızlı toparlanma hamilelik pilatesi sayesinde sağlanabilmektedir.
Hamilelik Döneminde Kimler Pilates Yapamaz
Hamilelik döneminde riskli grupta yer alan anne adaylarının pilates ya da başka sporlara yönelmesi doğru değildir. Bu konuda da doktorların vereceği tavsiye ve izinler takip edilmelidir. Pelvis bölgesini ağırlık merkezi kabul ederek yapılan hamile pilatesi pelvis kaslarının esnetilmesi ve karın kaslarının güçlendirilmesini amaçlamaktadır. Pilates yorucu olmamaya dayanan bir egzersiz türüdür. Yormadan kasları güçlendirmeyi ve esnekliği arttırmayı amaçlamaktadır.
Hamilelik döneminde erken memran rüptürü olan anne adayları, hipertansiyonu olan anne adayları, vajinal kanaması olan hamileler ile erken doğum riski taşıyan anne adaylarının pilates yapması uygun değildir. Zaten doktorları da bu konuda izin vermeyecek ve kaçınmaları gerektiğini anlatacaktır. Bu durumlar dışında doktorundan onay almayan anne adayları da hamile pilatesi yapmamalıdır. Hamile pilatesi yapmak isteyenlerin hekim onayı alması ve bu konuda uzman eğitmenleri tercih etmesi sağlık için en gerekli koşuldur.
Hamilelikte Klinik Pilatesin Yararları
1.Omurgaya ve uterusa bebeğin ağırlığından dolayı binen yüke destek sağlayan abdominal kasları(karın kasları) kuvvetlendirir.
2.Pelvik taban kaslarını kuvvetlendirerek ve pelvik bölgenin farkındalığını artırarak doğuma yardımcı olur.
3.İnkontinansı (idrar kaçırma) azaltır.
4.Abdominal kasların tonusunu artırarak kas lifleri arasındaki olası ayrılmanın miktarını azaltır.
5.Duruşunuzun düzgün olmasını sağlar.
6.Dolaşımı düzenleyerek varis oluşma riskini azaltır.
7.Nefesi düzenler.
8.Kişiye mental olarak rahatlama sağlar.
9.Gevşeme sağlayarak uyku kalitesini artırır.
10.Bel ve sırt bölgesindeki kasları güçlendirdiği için ağrıları azaltır.
11.Hamilelik boyunca hazımsızlık ve ödem gibi sorunları minimuma indirir.
Göreceli Kontraendikasyonlar
1.Aşırı obezite
2.Tip 1 diyabet
3.Sistemik enfeksiyonlar
4.Maternal kardiyak aritmi
5.Egzersiz sonrası birkaç saat süren uterin kasılmalar
6.Ciddi anemi
Kesin Kontraendikasyonlar
1.Vajinal kanama
2.Çoğul gebelikte erken doğum riski ya da erken doğum öyküsü
3.Gebeliğe bağlı hipertansiyon
4.İntrauterin gelişme geriliği
5.Serviks yetersizliği
6.Plasenta previa
7.Yırtılmış membran
8.Kalp hastalığı
Hamile Pilatesi seansları kliniğimizde alanında Uzman Fizyoterapistler eşliğinde uygulanmaktadır.
İstanbul Hamile Pilatesi Fiyatları
İstanbul hamile pilatesi fiyatları ile ilgili bilgi almak için WhatsApp numaramızdan ( 05425850956 ) bizimle iletişime geçebilirsiniz.