Pilatesin faydalarını saymakla bitirememekteyiz. Kas ağrılarından eklem ağrılarına, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden duruş bozukluklarının düzeltilmesine kadar birçok soruna pilates sayesinde çözüm bulunabilmektedir. Önceleri daha sıkı ve belirgin vücut hatlarına sahip olmak için tercih edilen pilates gün geçtikçe tıbbi ihtiyaç olarak da tercih edilmeye başlanmıştır. Klinik pilates egzersizleri doktor onayı alındıktan sonra uzman bir eğitmen tarafından kişiye özel şekilde planlanmaktadır. Fizyoterapilere yardımcı olarak da klinik pilates birçok kişiye önerilmektedir.
Pilates için özel olarak yazılmış ilkeler olmamasına rağmen pilatesin uygulanmasında temel ilkeler mevcuttur. Solunum, konsantrasyon, merkez, kontrol, kesinlik ve akıcı hareket şeklinde sıralamak mümkündür. Bu ilkelere uyularak yapılan pilates egzersizleri daha doğru şekilde gerçekleştirilmekte ve daha etkili sonuçlar vermektedir.
Pilates Egzersizlerinin Yararları Nelerdir
Pilates egzersizleri düzenli bir şekilde ve doğru sürelerde yapılarak etki elde edilmektedir. Pilates egzersizleri kasların güçlendirilmesi, esneklik kazandırılmasını sağlamaktadır. Her hareket kaslarda güçlenme sağlarken kısa kalan kasların uzatılmasını sağlar. Uzayan kaslar hareket kabiliyetini arttırırken neden olduğu ağrılardan da kurtulmayı sağlamaktadır. Pilates egzersizleri ile elde edilen yararlar bunlarla sınırlı değildir. Dayanıklılığın arttırılması ve dengenin geliştirilmesi de pilates sayesinde sağlanabilmektedir. Denge ve dayanıklılık birbirini tamamlar nitelikte iki parametre diyebiliriz. Dengeyi sağlayabilmek ve kas sisteminin dayanıklılığı ile sağlanmaktadır. Dayanıksız kas sistemi denge sağlamakta da zorlanacaktır.
Pilates egzersizleri ile kısa kalan kasların uzatılması ve güçlendirilmesi sağlanarak vücudun duruşu geliştirilir ve düzeltilir. Kambur durma gibi orta düzey sorunlarla baş etmek için pilatesten yararlanılabilmektedir. Beli düz tutmakta zorlanan kaslar güçlendirilir, aksi yönde çektiren kasların ise uzaması sağlanarak daha ergonomik bir duruş elde edilebilir. Bunun için yapılması gereken düzenli olarak egzersiz programını takip etmektir.
Klinik Pilates Hangi Rahatsızlıklarda Kullanılabilir
Klinik pilates son dönemlerde fizyoterapistler tarafından da sık tavsiye edilmektedir. Zaten pilatesin ortaya çıkışında fizik tedavi hareketlerinden esinlenmiştir. Klinik pilates de bireylerin fizik tedavisine destek vermektedir. Klinik pilates hamilelik ve travma sonrası toparlanmada gösterdiği büyük etki sayesinde rehabilitasyon süreçlerinde başlangıç seviyesi güçlendirme aşamasında kuvvet kazandırma amacıyla kullanılabilmektedir.
Klinik pilates egzersizleri sayesinde kronik olarak sırt, bel, kalça ve kas ağrıları ile skolyoz ve osteoartrit (kireçlenme) tedavilerinde kullanılabilmektedir. Özellikle sırt, bel ve kalça ağrısı gibi kronik ağrılarda kasların güçlendirilmesi ve uzatılması sayesinde ağrıya neden olan gerilim ortadan kalkmakta ve ağrılardan kurtulabilmektedir. Klinik pilates için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.
Klinik pilates için doktor tavsiyesi almak şarttır. Klinik pilates için doktor müsaadesi alınmalı ve desteklenecek kas grupları ile doktorun özel notları incelenmelidir. Klinik pilatesi yaptıracak olan eğitmeninde bu konuda eğitim almış ve tecrübe kazanmış birisi olmasına önem vermelisiniz. Yanlış planlanan egzersizler tedavi sürecinize destek olmak yerine olumsuz sonuçlara neden olabilir. Klinik pilates ile doğru sonuçları almak için uzmanlardan yardım isteyin.
Klinik Pilatesin Geçmişi
1.Pilates metodu 1900’lu yılların başında Joseph H. Pilates tarafından geliştirişmiş olup 1.Dünya Savaş’ında yaralıların daha hızlı iyileşebilmesi ve sağlıklı olanların yaralanmalardan korunması amacıyla kullanılmış olan egzersizler bütünüdür. Pilates klinikte terapatik egzersiz olarak kullanılmaktadır.2000’li yılların başında ise Avusturalya’lı fizyoterapistlerce Pilates Enstitüsü kurularak, pilates egzersizleri kliniğe uyumlu hale getirilmiş ve yönteme ‘Klinik Pilates’ adı verilmiştir. Klinikpilates egzersizleri, merkezi sütundan kaynaklanan hareketle kinestetik farkındalığı geliştirmeyi amaçlayan zihin ve vücudu birleştiren multidisipliner bir tedavi yöntemidir.
2.Klinik Pilates egzersizleri esnekliği, normal eklem hareketini, kas gücünü, enduransını, kardio-respiratuar durumu artırırken, motivasyonu odaklanmayı, fiziksel ve mental olarak iyileşmeyi sağlamaktadır.Pilates prensiplerinin doğru kullanımıyla core stabilizasyon kontrol edilirken yani lumbopelvik bölge stabilitesi sağlanırken aynı zamanda statik ve dinamik postürü, ekstemite kullanımını, vücut farkındalığını ve statik ve dinamik dengeyidegeliştirmektedir. Core stabilizasyonu sağlamak için solunum çok önemli bir faktördür. Bu sayede diyaframın doğru kullanımıda öğrenilir.
3.Klinik Pilates farklı hastalık gruplarında da kullanılmaktadır. Başta bel ağrısı olmak üzere boyun ağrısı, postür bozuklukları, ortopedik yaralanmalar, nörolojik problemler(Multiple skleroz, Parkinson), romatolojik problemler, osteoporoz, osteoartrit, skolyoz, hiperlordoz, kifoz ve gebelik gibi spesifik durumlarda da kullanılmaktadır.
- Ayrıca pilates egzersizleri pelvik taban kaslarını her egzersizde çalıştırdığı için, stres ürinerinkontinans tedavasinde de kullanılmaktadır.
- Klinikpilates, ağrıyı azaltmada, genel sağlığı esnekliği ve propriosepsiyonu geliştirmede etkili bir yöntemdir.
Temelinde; bilimsel çalışmalar ile kanıtlanan terapatik egzersizler bulunmaktadır ve 8 ana prensibi vardır.
KLİNİK PİLATES’İN 8 TEMEL PRENSİBİ VARDIR.
1.Konsantrasyon prensibi
2.Solunum prensibi
3.Merkezde odaklanma
4.Kontrol prensibi
5.Kararlılık prensibi
6.Hareketlerde akışkanlık
7.İzolasyon prensibi
8.Rutin
NEDEN PİLATES YAPILMALIDIR ?
1.Kaslarınız , kemiklerinizi ve ligamanlarınızı koruyan bir zırh gibidir. Bunun için kaslarınız ne kadar güçlü olursa yaralanma ya da sakatlanma olasılığınız o kadar azalır
2.Pilates direnç egzersizleri ile uygulandığı zaman kemik yoğunluğunuzu arttırır.Direnç egzersizlerinde kaslar kemiklere asılarak gerilim yarattıkları için kemikler güçlenir.
3.Aynı zamanda doğru kas gruplarını çalıştırarak postürünüzünde iyileşmesini ve düzelmesini sağlar .
4.Pilates genellikle kozmetik açıdan ele alınsa da aslında bir çeşit konservatif tedavi yöntemidir.
5.Bunun yanı sıra kasları teker teker çalıştırarak zayıf olanların kasların güçlenmesine, kaybedilen gücün geri kazanılmasına ve tüm vücutta denge ve koordinasyonun oluşmasını sağlar.
6.Günlük yaşam aktivitelerinizi daha rahat ve ağrısız bir şekilde yapılmasına yardımcı rolü olduğunu unutmamak gerekir .
7.Ancak bunlarla birlikte bir diğer önemli detay da pilates hareketlerinin uzman bir fizyoterapist eşliğinde yapılmasıdır.Bunun için fizyoterapistinize danışmayı unutmayınız .Merkezimizde fizyoterapist eşliğinde klinik pilates yaptırılmaktadır.
KLİNİK PİLATES KİMLERE YAPILIR?
1.Kifoz, Lordoz,Skolyoz gibi omurga problemleri
2.Bel Fıtığı,
3.Boyun Fıtığı,
4.Duruş Bozuklukları
5.Diz Sakatlanmaları ( Menisküs, Ön Çapraz Bağ, Patellafemoral Ağrı Sendromu vb.)
6.Ayak – Ayak Bileği Problemleri
7.Ortopedik Ameliyat Öncesi - Sonrası Rehabilitasyon
8.Bazı Nörolojik Hastalıkların Rehabilitasyonda Kuvvetlendirme Amaçlı
DİKKAT EDİLMELİDİR Kİ;Geleneksek pilates alanında bulunan egzersiz kombinasyonları oldukça fazladır bu nedenle her egzersizin bireye uygunluğu değişmektedir. Her bireyin anatomik ve fizyolojik olarak değerlendirlip kişiye uygun egzersiz reçetesi hazırlanması Klinik Pilates kapsamındadır.Pilates, doğru ve uzman kişiler tarafından, bireyin ihtiyaçlarına göre tasarlanmaz ise ciddi sağlık problemlerine yol açabilecek bir yöntemdir.Özellikle doktor tanısı olan kişilerin kesinlikle fizyoterapist eşliğinde egzersiz yapması önemlidir.
İstanbul Klinik Pilates Fiyatları
İstanbul klinik pilates fiyatları ile ilgili bilgi almak için WhatsApp numaramızdan ( 05425850956 ) bizimle iletişime geçebilirsiniz.