Disleksi Hangi Testle Anlaşılır?

Disleksi Hangi Testle Anlaşılır?

Disleksi diğer bir adı öğrenme güçlüğüdür. Genellikle çocuk yaşta farkedilir. Daha çok okullarda öğretmenler aracılığı ön bir izleme olur daha sonra gerekli yerlere yönlendirilir. Tabi eğer aile bireyleri bu durumu fark etmemişse. Disleksi olan çocuklar öğrenme konusunda oldukça güçlük çekerler. Bütün insanlarda konuşma becerisi  beynin sol tarafındaki lob ile gerçekleşirken disleksi olan kişilerde beynin sol lobu bu işlevi yaparken zorlanır. 

Bu sebeple konuşmada öğrenmede güçlük çekerler. Kelime körlüğü olarak da bilinir bu durum. Aslında zeka seviyeleri iyidir. Ancak bunu kelimelere dökemedikleri için anormal bir durum ortaya çıkabilir. 

Aslında çoğu insan disleksi olduğunu bilmeden ömrünün sonuna kadar yaşamıştır. Eğer küçük yaşta fark edilmezse diğer yaşlarda pek de fark edilmiyor toplum tarafından. Birçok bilim adamlarına bakıldığında çoğunun disleksi olduğunu öğrenebiliriz. 

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

 

 

Disleksi doğuştan da oluşabildiği gibi doğum sonrası herhangi bir durum karşısında da oluşabilir. Ancak bunu anlamak ilkokul çağını bulabilir. Daha yavaş, heceleyerek okur  yada heceleri atlayarak okur ve daha yavaş yazı yazdığı görülür. Birbirine benzeyen harfleri karıştırır ve öyle yazar. Örneğin, d harfi ile b harfini çok karıştırırlar ya da g harfi ile p harfini karıştırırlar. 

Bu tür hastalarda dikkat eksikliği vardır. Çünkü adapte olamazlar. Önceki konuyu hatırlayamazlar ya da çok güçlük çekerler. Kendisini  ifade edemezler başka şeyler anlatırlar. Mantık hataları da yoğun olur. 

Disleksi Nasıl Ve Hangi Testle Anlaşılır? 

 

 

Disleksi hastalığı öncelikle okuldaysa öğretmeni tarafından iyi gözlemlenerek görmede ya da duymada problem olup olmadığını öğrenmeleri için aileyi hastaneye yönlendirir. Eğer bu testler temiz çıkarsa yani herhangi bir duyusunda problem yoksa tek teşhis olarak disleksi teşhisi belli testlerden sonra konur. 

Ailenin geçmişine, genine bakılarak ailede disleksi varsa bu teşhis biraz daha güçlenir hale gelir. Kesin teşhis için öncelikle detaylı bir klinik muayeneden geçmesi gerekir. Ders çalışma alışkanlığından ince -kaba motora kadar sorgulanır. Bu tür çocukların özel eğitim almaları gerekir. 

Tanıyı koyarken özellikle şiddeti önemlidir. Ne derece olduğu bilinirse tedavisi ya da alacağı eğitim de ona göre olur. Tanı için kullanılan testler; WISCR-R testidir. Bu test ülkemizde en güvenilir testtir. 6 yaşını doldurmuş ve 16 yaşını doldurmamış çocuklar içindir. Bu testle genel zeka, puan, sözel ve performans olarak hesaplanır ve ortalama puan 100 'dür. Eğer çocuğun puanı 70 puanın altındaysa zihinsel bir problemin olduğunu gösterirken 130 puanın üstünde ise üstün zekalı olduğunu gösterir. 

Bu testin içeriğinde genel olarak; genel bilgi benzerlikler, aritmetik, sözcük dağarcığı, saat çizimi, resim tamamlama, şekil eşleştirme, okuma yazma becerilerinin incelenmesi, sağ - sol, ön -arka gibi tanımlar, görsel - işitsel sayı dizeleri testi yapılır. 

Disleksi Tedavi Yöntemi Nedir? 

 

 

Öncelikle bu durum kişide ömür boyu sürecektir. Bundan dolayı herhangi bir ilaç ya da ameliyat söz konusu değildir. Bu bir zeka geriliği de değildir. Belli testlerden sonra tanısı konudan çocuk için vakit kaybetmeden özel eğitim verilmesi gerekir. 

Aynı zamanda bu tür  çocuklar akranlarıyla eşit olmadıklarını elbet bir gün fark edecek bu sebeple özel destek alması gerekebilir.Bu durumda beraber hareket edilmeli. Yani psikolojik danışman, özel eğitim öğretmeni ve ebeveynin beraber çalışması gerekir. Diğer akranlarıyla aynı zamanda olmasa bile aynı şeyleri farlı zamanlarda öğrenebilecektir. Bu konuda aile desteği çok önemlidir. 

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı