Skolyoz, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen yana doğru eğriliğidir. Tek başına olabileceği gibi, kifoz ile beraberde görülebilir. Daha çok kız çocuklarında görülebilen hastalık, erkek çocuklara oranla % 10 daha fazladır. Türkiye’de 2.5 milyon skolyoz hastası mevcuttur.
Skolyoz Belirtileri
Skolyoz omurganın yana doğru eğriliği,
omuz ve kalçanın simetrik durmaması,
Sırt ve bel ağrısı, yorgunluk,
nefes darlığı ve bir omuzun öne ilerlemesi ile belirtiler verebilmektedir.
Fiziki muayenede öne doğru eğrilik daha belirgin gözükmektedir. Farklı pozisyonlarda omurga röntgenleri ve skolyozometre ölçümleri, skolyozun miktarını belirleyebilmek için yapılacak testlerdir.
Skolyoz Tedavisi Nasıl Yapılmalı?
Skolyoz tedavisinde başarı uzman kadro ve uzman ekip çalışması ile gerçekleşir. Tedaviye karar vermede etkili; eğriliğin miktarı (derece), skolyozun tipi ve kemik büyümesinin hangi aşamada olduğu gibi bir çok faktör vardır. Tedaviye erken başlama sonuçları olumlu yönde etkilediği için tanının erken konulması skolyoz hastalarının tedavilerinin başarılı olmasında oldukça önemlidir.
Skolyozun cerrahi dışı tedavisinde hekim, fizyoterapist ve ortez teknisyenleri birlikte ekip çalışması ile başarılı sonuçlar oluşturur. Dünyanın birçok yerinde spesifik skolyoz tanı ve tedavi merkezi bulunmaktadır. Bu merkezlerde skolyoz bireysel egzersizleri, Skolyoz okulu grup egzersizleri uzman ve sertifikalı fizyoterapistlerce yapılmaktadır.
Ayrıca skolyozda korse tedavisi başarılı sonuçlar verir. Bu korselerin uluslararası kabul görmüş kriterler ve tekniklerle üretilmesi gerekmektedir. Amerika ve Almanya’da yaygınlaşan bilgisayar kontrollü korse dizaynlarını ölçüye dayalı üretilmekte ve lisanslı ortez protez atölyesinde hastaya uygulama yapılmaktadır.
Çocuğunuzda skolyozdan şüpheleniyorsanız veya çocuğunuza hekim tarafından skolyoz tanısı konularak korse kullanması önerildiyse mutlaka merkezimizle irtibata geçin. Skolyoz korseleri ve skolyoz egzersizleri konusunda sizleri bilgilendirelim.