Fizyoterapi için elektroterapi uygulamaları tedavi ve rehabilitasyon alanlarında kullanılan elektroterapi, bel, boyun, bacak, eklem vb. ağrılarını gidermek için kullanılmaktadır.
Bunun yanı sıra felçli ve inmeli hastalarda da yeniden bir hareket ya da bir kıvılcım elde etmek için uygulanan ve bunu amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Elektroterapi uygulamalarının amacı, ağrıyı ve kas güçsüzlüğünü ortadan kaldırmak ve vücut işlevlerini iyileştirmektir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon yani fizyoterapi, hastalığın o an ki durumuna ve hastanın fiziksel gücüne göre farklı tedavi vardır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon, hastaların ağrılarının kesilmesi, işlevini kaybetmeye başlayan organlara, kaybedilen işlevlerin geri kazandırılması ve de cerrahi operasyonun ardından hastanın daha hızlı iyileştirilmesi için tedavi yöntemleri belirlemektedir. Fizyoterapi için elektroterapi uygulamaları ise fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarında epeyce önemli bir iyileştirme uygulaması olarak kullanılmaktadır.
Fizyoterapi için elektroterapi uygulamaları elektrik akımının sinir, kas, iskelet gibi yerlere frekans yollaması sistemine denmektedir. Bu yöntem elektroterapi cihazları ile uygulanmaktadır. Bu elektroterapi uygulamaları 7 yaşından 90 yaşına hatta daha fazla yaşı olan insanlara uygulanabilmektedir.
Fizyoterapi Nedir?
Fizyoterapi, kas ve iskelet sistem,nde oluşan bozuklukların, ağrıların, spazmların giderilmesi için sorunlu bölgeye yapılan bir tedavi yöntemidir. Bir diğer adıysa fizik tedavi ve rehabilitasyondur.
Fizyoterapi adı altından birçok tedavi yöntemi vardır. En yaygın yöntemler manuel terapi, ultrason, magnetoterapi, tecar terapi, elektroterapi, hidroterapi, bantlama, lazer ve egzersizdir.
Fizyoterapinin Amaçları Nelerdir?
Temel amacı kas ve iskelet sistemindeki bozuklukların giderilmesidir. Vücudun bel, sırt, bacak vb. bölgelerinde oluşan ağrıları azaltmak, kan dolaşımını olumlu yönde etkileyen müdahaleler ile dolaşım sisteminin düzenli çalışmasını sağlamak, gerilen kasları rahatlatmak ve gevşetmek, sıcak ya da soğuk kompresler uygulamak, iltihapları gidermek, kondisyon ve kasların giderilmesini sağlamak, vücut işlevinde kaybedilen hareketleri normale döndürmek, vücut hareketlerini arttırmak ve duruş bozukluklarının giderilmesini ve önlenmesini sağlamaktır.
Fizyoterapinin Faydaları Nelerdir ?
Ortak bir tedavi yöntemi olan fizyoterapi, sağlık ve günlük hayat standartlarını insan vücudu açısından yükseltmeyi sağlamaktadır. Hareket bozukluklarının giderilmesi en önemli faydalarındandır.
Kan dolaşımı, hareket bozukluğu nedeniyle oluşan uyuşma, karıncalanma, ağrı, kramp, güçsüzlük hissini yok etmektedir. İlaçsız tedavi olmasına nazaran ilaçlı tedavilerden çok daha iyidir. Çünkü yan etkisi yok denecek kadar az ve az uygulanan bir tedavi yöntemidir. Vücudu yoran ilaç ve cerrahi uygulamaların yapılmasına gerek yoktur. İlaç ve ameliyatların tedavi edemediği durumlarda hastanın sağlığına kavuşmasını sağlayabilmektedir.
Süregelen hastalıkların kronik hale dönüşmesini engelleyebilmektedir. Kişilerin hastalıklarında oluşabilecek hareket bozukluklarının ilerlemesini önlemektedir. Ayrıca vücuttaki kas ve eklemlerin işlevlerin artışını da sağlamaktadır. İlaç ihtiyacını en aza indirerek hastaların yaşam kalitesini arttırmaktadır. Fizyoterapi için elektroterapi uygulamaları ise uygulanan hastanın egzersizlerine ek olarak iyileşme sürecine katkı sağlamaktadır.
Fizyoterapide Elektroterapi Nedir?
Fizyoterapide elektroterapi uygulamasının ağrıyı ve kas güçsüzlüğünü ortadan kaldırmayı amaçlar. Ayrıca vücut fonksiyonlarını iyileştirmektir. Tıbbın en önemli branşlarındandır. Diğer branşlarla da en yakın olan fizyoterapi, vücudun tamamı ile ilgilenmektedir. Bel, boyun ağrıları, eklem ağrıları, MS rehabilitasyonu, eklem ağrısı, inme, felç, romotolojik rehabilitasyon, omurilik hasarı, parkinson, sporcu sağlığı, ortopedik rehabilitasyon gibi alanlarla doğrudan ilgilidir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon, tıbbın diğer branşlarını da destekler ve tamamlar. Elektroterapide temel prensipler ve klinik uygulamaları vardır. Bu tedaviyi gerçekleştirecek olan uzman ya da fizyoterapistin prensip ve uygulamalara hakim olması gerekmektedir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon, hastalığın durumuna ve gidişatına, fiziksel kapasitesine göre farklı tedavi yöntemleri içermektedir. Fizyoterapi, hastaların ağrılarının azalması, vücudun ya da ağrılı yerin işlevini kaybetmesini engellemesi ve vücudun eski formuna geri dönmesi için tedavi seçenekleri belirlemektedir.
Fizyoterapi için elektroterapi uygulamaları ise teknolojik bir iyileştirme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Kesinlikle fizyoterapist veya uzman doktor tarafından uygulanması gereken elektroterapi uygulaması, hiç çalışmayan kasları, çalışan ama işlevini tam anlamıyla yerine getiremeyen kasları normal haline döndürmeyi amaçlamaktadır. Fizyoterapi için elektroterapi uygulamaları amacı, ağrıyı, kas güçsüzlüğünü ve ağrısını bitirmek, vücudu eski formuna geri sokmaktır. Bu amaçla farklı frekanslarda elektrik akımları kullanılmaktadır.
Yüksekten düşük yoğunluğa doğru hareket eden frekansların elektrik akımlarını bölgeye aktarmaktadır. Vücuttaki kasların ve sinirlerin iletken özelliği ile ortaya çıkan elektrik enerjisi, elektroterapi tedavisi uygulanan bölgeyi aktifleştirir. Fizyoterapi için elektroterapi uygulamaları kesin çözümlüdür.
Elektroterapi Neden Yapılır?
Elektroterapi, elektroterapi akım çeşitleri ile yapılan bir tedavi yöntemidir. O zaman elektroterapi nedir ve akımları ne işe yarar gibi sorular kafalarda oluşmaktadır. Bu tedavi yöntemi elektrik akımlarının bu tedaviye ihtiyacı olan insanın vücuduna uygulanmasıyla çeşitli hastalıkların tedavisine katkıda bulunan bir tedavidir.
Elektroterapi alanı altında birçok tedavi yöntemi vardır. Uzman doktor ya da fizyoterapistlerinin değerlendirmesi sonucu özel olarak hazırlanmış bir ev ya da başka bir egzersiz tipine ek olarak teknolojik aletlerle çeşitli elektrik akımlarının frekanslarıyla ağrılı, spazmlı, felçli vb. sorunları olan bölgeye uygulanan ve bu sorunları gidermeyi amaçlayan bir yöntemdir.
Elektroterapi de Hangi Cihazlar Kullanılır?
Elektroterapi cihazı, hastalıktan, yaşlılıktan oluşmuş olan kas ağrıları, kas güçsüzlükleri, kas spazmları ve de vücutta bozulmuş olan işlevler için oluşturulmuş tedavi amaçlı uygulanan teknolojik cihazlardır. Bu cihazların işleyişi hastaya verilen farklı frekanslarla elektrik akımının aktarılmasına dayanmaktadır. Tedavi için hastaya göre tek ya da birden fazla elektroterapi cihazları tercih edilmektedir.
Fizyoterapist, hastanın ihtiyacına göre bir ya da birden çok elektroterapi cihazını uygulaması gerekebilmektedir. Bunlar, TENS cihazları, ultrason cihazları, vaccum cihazı, elektro stimülasyon cihazları, traksiyon cihazı, yüksek ve düşük yoğunluklu lazer cihazı, MRS vb. elektroterapi cihazlarına örnektir. Fakat kalp rahatsızlığı olan, kalbinde pili olan, epilepsi vb. hastalıkları olan, hamile olan kişinin karın bölgesine vb. durumlarda fizyoterapi için elekroterapi uygulamaları önerilmemektedir.