Diyetisyenlik Hizmeti

Diyetisyenlik Hizmeti

Diyetisyenlik hizmeti, artık belediyeler tarafından ücretsiz şekilde sağlanmaktadır. Kilo problemi yaşayan, çok kilo alan ya da kilo alamayan kişiler diyetisyenlerden diyetisyenlik hizmeti alabilmektedir. Düzenli şekilde bu hizmete uyan kişiler yüzde yüz olumlu sonuç almaktadır.

Çağdaş sağlık anlayışına göre ise bireyin fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması koruyucu sağlık önlemlerinin alınmasına bağlı olmaktadır. Koruyucu sağlık önlemlerinin en başında ise beslenme problemlerinin ortadan kaldırılması yer almaktadır.

Diyetisyenlik hizmeti sunan diyetisyenler ağırlık kontrolü yani obezite, düşük ağırlık ve sağlıklı ağırlık kontrolüne, hastalıklara yönelik beslenme tedavisinde yani koruma ve tedavi sırasında, kullanılan ilaçlara yönelik beslenme tedavisi, gebe ve emziklilerde yani bebeklerde sağlıklı beslenme, ek besine geçişte sağlıklı beslenme, yetişkinlerde sağlıklı beslenme, yaşlılarda sağlıklı beslenme, engellilerde sağlıklı beslenme gibi konularda danışanları konular hakkında bilgilendirerek diyetisyenlik hizmeti sunmaktadır. 

Diyetisyenlik Nedir ?

Diyetisyenlik, büyüme, gelişme ve yaşam boyunca tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plan ve programlarını düzenleyen, beslenmenin eğitimini alan kişilere denmektedir. 

Kişinin sağlığını korumak ve düzeltmek amacı ile beslenmesini düzene koymasını sağlayan ve bu konuda danışanı destekleyen kişilerdir. Diyet uzmanı anlamına gelen ve diyetisyenlik hizmeti verip bu mesleği yapmaya ve uygulamaya hak kazanan profesyonel sağlık personelleridir. Diyetisyenlik mesleği bireyi ve toplumu sağlıklı beslenme konusunda bilgilendiren meslek elemanlarıdır. Diyetisyenler, diyetisyenlik hizmeti verip, sağlıklı ve hasta danışan kişiler için yine kişiye uygun bir beslenme programını belirlemektedirler.

Diyetisyen Neler Yapar ?

 

Diyetisyenlerin,  danışman kişilerin gıda seçimlerinde ve genel sağlıklarında olumlu ve de pratik değişiklikler yapmaları gerekmektedir. Bunun için diyetisyenlerin, bireyleri ve toplulukları desteklemesi beklenmektedir. Bu temel sorumlulukla birlikte diyetisyenden alınacak olan hizmetlerde oldukça fazla bulunabilmektedir. Artık çoğu belediye de bunu ücretsiz bir şekilde diyetisyenlik hizmeti almak isteyen kişilere talep ve randevu yolu ile sunmaktadır. Besin öğesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştırır,  değerlendirir ve çözüm yolları bulur. Dengesiz ve yetersiz beslenme sonucunda meydana gelen sağlık sorunlarına karşı önlemlerin alınmasını sağlar.  Besinlerin hazırlanması, işlenmesi, pişirilmesi ve depolanması sırasında oluşan değişikliklerin insan vücudundaki etkilerini inceler. Diyetisyenler, diyet ürünleri geliştirir, var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlar. Besin denetimini yaparak, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacı ile bireyi ve toplumu bilgilendirip, bilinçlenmesini sağlar. Doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbi ve cerrahi tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı planlayıp, eğitim verir. Toplumdaki yanlış beslenme alışkanlıklarını tespit eder, besin analizlerini gerçekleştirir, toplumu ve bireyleri sağlıklı ve ekonomik beslenme konusunda eğitir.

 

 

Diyetisyende Olması Gereken Özellikler Nelerdir ?

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme şeklini empatik bir tutum içerisinde teşvik etmesi beklenen diyetisyenlerin taşıması gereken nitelikler bulunmaktadır. 

Aktif bir dinleyici olmak, problem çözme yeteneğine sahip olmak, çalışma ekibi ve hastalar ile sağlıklı iletişim kurabilmek, bilimsel çalışmaları yorumlayabilmek ve bunları pratik yeme tavsiyesine çevirebilmek, kendilerine danışan kişilerin hedeflerini ve endişelerini anlamak için, danışanlarını dikkatli bir şekilde dinlemek ve empati kurabilmek, mantıklı ve eleştirel düşünme becerisi göstermek vb gibi nitelikler sayılmaktadır. Bu nitelikleri taşıyan ve eğitimi alan diyet uzmanı, diyetisyenlik hizmeti verebilmektedir.

 

Diyetisyene Neden Gidilir?

Diyetisyene gitmek için hasta ya da kilolu olmak gerekmemektedir. Beslenme ve diyetetik sağlıklı insanların kilosunu ve sağlıklı halini korumayı hedefleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalının uzman profesyonelleri de beslenme ve diyet uzmanıdır. Beslenme ve diyetetik bölümünü bitiren uzmanlar ise diyetisyen olarak görev yapar. Bilinenin aksine sadece fazla kilolarından arınmak isteyen kişiler de diyetisyene başvurabilmektedir. Kilo alma konusunda yardıma ihtiyaç duyanlar, sağlığı gayet yerinde olan kişilerin sağlığını korumak amaçlı da diyetisyenlere başvurabilmektedir.

 

Diyetisyen ve beslenme konusunda uzman diyetisyenler, tüm hastalıklar için verilen diyet programlarının düzenlenmesini sağlamaktadır. Hasta olmasanız bile sağlığınız için doğru beslenme programını diyetisyenle yapabilirsiniz. Kreş ve anaokullarından, araştırma merkezlerine, hastanelerin yoğun bakımlarındaki entegral ve paranteral beslenme ekibine  kadar pek çok alanda diyetisyen ihtiyacı vardır. Günümüzün en popüler ve en çok aranan meslekleri arasında diyetisyenlik yer almaktadır.

 

Diyetisyen Nasıl Olunur?

Diyetisyen olabilmek için mesleki eğitim almak gerekmektedir. Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünde bu mesleğin eğitimi verilmektedir. Bu bölümü bitirenler ise, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programını ya da pedagojik formasyon programını tamamlayan kişiker öğretmen olarak görev yapabilmektedir. Diyetisyen maaşları ise, çalışılan yere ve yeterliliğinize bağlı olarak değişmektedir. On bin türk lirasına kadar yükselmektedir. Diyetisyenlerin gıda seçimlerinde insanların genel sağlık durumlarında olumlu ve pratik değişiklikler yapmak için bireyleri ve toplulukları desteklemektedirler. Diyetisyenlerin temel sorumlulukları bulunmaktadır. Beslenme sorunları ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları konusunda insanlara danışmanlık yapmaları gerekmektedir. Kişilerin beslenme tercihlerini ve sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak yeme planları gerçekleştirmelidirler. Yeme düzenlerini ve etkilerini değerlendirerek gereken yerlerini değiştirmek, vücut fonksiyonlarının besin kaynağı tarafından nasıl etkilediğini araştırmak, hasta ilerlemesini belgelemek için rapor yazmak, hastayı iyileştirmek için diğer hekimlerle iş birliği yapmak gibi görevleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra spor profesyonellerine performanslarının nasıl optimize edildiğini ve optimum vücut büyüklüğüne nasıl ulaşabileceklerini anlatmak ve tavsiyelerde bulunmaları gerekmektedir.

Diyet, beslenme ve iyi beslenme alışkanlıklarının insanlara kazandırılması ile belirli hastalıkların önlenmesi ve yönetilmesi, anne, bebek ve yaşlı kişilere sağlıklı beslenme konusunda tavsiye vermek, beslenme birimi araştırmalarını yakından takip etmek vb gibi görevleri bulunmaktadır.

 

 

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı