Sosyal Gelişim Geriliği
Günümüzde birçok çocukta görülen sosyal gelişim geriliği, çocukların sağlıklı gelişimini engelleyen bir hastalıktır. Çocuklarda bazı nedenlerden dolayı gelişim bozuklukları ortaya çıkabilir. Bebeklikten belirli bir yaşa kadar çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlamaları gerekir.
Ancak bazı çevresel etkenler, genetik etkiler, çocuklarda gelişim bozukluğu meydana gelmesine neden olur. Anne ve babaların çocuklarıyla yeterli derecede ilgilenmemesi, bu tür rahatsızlıkların oluşmasında en önemli etkendir. Çocukların beslenme, uyku, sosyal çevre ile iletişimi gibi tüm ihtiyaçlarını yeterli olarak alması gerekir.
Sosyal Gelişim Geriliği Nedir?
Çocukların yaşadıkları sosyal çevrede kendini ifade edebilmesi ve topluma kurallarını öğrenebilmesi için sosyal gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlaması gerekir. Sosyal gelişim, bebeklik döneminden başlayan bir süreçtir.
Çocuklarda, sosyal gelişimde en önemli etken anne ve babadır. Anne ve babanın çocuğun kendini ifade edebilmesi için uygun ortamı hazırlaması gerekir. Sosyal gelişim geriliği bulunan çocuklar, çevreleri ile iletişim kuramaz ve duygularını ifade edemez.
Sosyal Gelişim Geriliği Tanısı
Sosyal gelişim geriliği tanısı için ailelerin bilinçli olmaları gerekir. Çocuklar, doğduktan sonra belirli bir yaşa kadar sosyal gelişim özellikleri gösterir. Bu özelliklerin takip edilmesi ve gerekli durumlarda bir uzman ile iletişime geçilmesi gerekir.
Bazı durumlarda ebeveyn, çocuklarında görülen gelişim bozukluklarını fark edemeyebilir veya durumun geçici olduğunu ve zamanla düzeleceğini düşünür. Bu düşünce tamamen yanlış ve yanıltıcı bir durumdur. Bu tür sorunlar, ileri boyutlara taşınmadan hemen bir uzman doktor başvurulmalıdır.
Sosyal Gelişim Teşhisi
Sosyal gelişim geriliği teşhisi, uzman doktor tarafından gerekli muayeneler sonrasında ortaya çıkar. Anne ve babalar çocuklarının dış çevre ile olan bağlantılarını kontrol etmeleri gerekir. Çocuklarda sosyal gelişim geriliğine dair herhangi bir belirti görüldüğünde, duruma müdahale etmelidir. Aksi takdirde çocuğun ileriki hayatında başarılı olması ve toplumda sağlıklı bir birey olarak kendini ifade etmesi pek mümkün değildir.
Özellikle okul döneminde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Sosyal gelişim geriliği bulunan çocuklar, çevreye uyum sağlamaları ve kendilerini fiziksel, duygusal ve sosyal olarak ifade etmesi çok zordur. Çocukların duygusal gelişimi ile sosyal gelişimi doğru orantılıdır. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarının sevgi ihtiyacını tam olarak karşılayabilmesi gerekir.
Sosyal Gelişim Geriliği Belirtileri
Sosyal gelişim geriliği bulunan çocuklarda; güvensizlik, sosyalleşememe, inatçı tavırlar gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca bu çocuklar, ileriki yaşantılarında bencil davranış sergilerler ve sosyal oyunları oynamazlar.
Sosyal gelişim geriliği belirtileri bulunan çocuklarda; hırçınlık, saldırganlık gibi davranışlar görülebilir. Normal gelişen çocuklara göre bu tür rahatsızlığı bulunan çocuklar, gelişim geriliği gösterir. Sosyal gelişim geriliği; çocuklarda motor becerilerinde zayıflık, duygusal girişimde aksaklıklar ve dil geriliği gibi sorunlara da sebebiyet verebilir.
Sosyal Gelişim Geriliği Sebepleri
Sosyal gelişim geriliği genellikle anne baba odaklı rahatsızlıklardır. Anne babaların çocuklarına karşı aşırı baskıcı, aşırı korumacı davranması, bu tür gelişim geriliğine sebebiyet verebilir. Ayrıca anne baba arasındaki anlaşmazlıklar, tartışmalar da sosyal gelişim geriliğinin en önemli sebepleri arasındadır.
Evde yaşanan gergin durum, çocukların davranışlarını geliştirmelerinde olumsuz etkileri neden olur. Anne ve babaların çocuğunun gelişim düzeyini takip etmelidir ve böyle bir rahatsızlık fark edildiğinde gerekli tedbirleri ve önlemleri almalıdır. Sosyal gelişim geriliği sebepleri arasında çocukların sürekli yaşıtlarıyla kıyas edilmesi de bulunur.
Sosyal Gelişim Geriliği Tedavisi
Sosyal gelişim geriliği görülen çocukların hemen bir pedagoga götürülmesi gerekir. Uzman doktorun tavsiyelerine ve önerilerine, uyguladığı tedavi yöntemine birebir uyulmalıdır. Bunun yanı sıra anne ve babanın da çocuğuna karşı hoşgörülü ve sosyal gelişimini destekleyici olmaları gerekir.
Anne ve babanın çocuklarına karşı davranışları ve diyalogları, çocuğun sosyal gelişiminde çok etkilidir. Aile içindeki anne ve babanın davranışları, çocuğu destekleyici ve pozitif bir yaklaşımda olması gerekir.
İstanbul Sosyal Gelişim Geriliği Tedavisi Fiyatları
İstanbul sosyal gelişim geriliği tedavisi fiyatları ile ilgili bilgi almak için WhatsApp numaramızdan ( 05425850956 ) bizimle iletişime geçebilirsiniz.