Serebral Palsi
Serebral palsi yani diğer bir adıyla beyin felci, beyinde meydana gelen hasar sonrasında oluşan bir hastalıktır. Hastalığın etkileri, hasarın derecesine göre değişiklik gösterir. Bu hastalık, genellikle erken fetal dönemi ile 5 yaş arasında oluşan bir rahatsızlıktır. Hastalığın görüldüğü çocuklarda hareket bozuklukları meydana gelir.
Bu hastalık, bazen fark edilmeyecek derecede hafif olabilirken bazen ciddi hareket sorunlarına sebebiyet verebilir. Serebral palsi, bazı tedavilerle ve yöntemlerle tedavi ettirmeye çalışılır. Ancak hastalığın kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Bu hastalık hayat boyu devam eder ve çok farklı semptomlar gösterir.
Serebral Palsi Nedir?
Serebral palsi, beynin oksijensiz kalması ve bu durumdan dolayı hasar görmesi ile ortaya çıkan bir nörolojik hastalıktır. Nörolojik bir hastalık olan bu hastalık; kişilerin kaslarını, motor becerilerini ve hareketini büyük ölçüde etkileyen bir sorundur.
Ayrıca bu hastalık vücutta diğer bazı fonksiyonlara da hasar verebilir. Kalıcı hasarlara yol açan Serebral palsi, motor işlevlerini düzenleyen kısımda meydana gelir. Serebral palsi, beyni oksijensiz bırakan birçok sebepten oluşmuş olabilir.
Serebral Palsi Tanısı
Her çocukta farklı semptomlar gösterebilen Serebral palsi, genellikle çocuklarda kas gücü kaybı, motor hâkimiyetinde zayıflık gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir. Hastalığın tanısını koymak bazen uzun bir zaman alabilir. Genellikle semptomların daha ağır görüldüğü kişilerde, tanıyı kısa süre içerisinde koymak mümkündür.
Ancak hafif belirtiler gösteren bebeklerde, hastalığın tanısını koymak 1-2 yıl kadar sürebilir. Hastalığın tanısını koymak için belirli bir yöntem yoktur. Serebral palsi olarak bilinen beyin felci tanısı için çocuğun yaşı ile gelişimi arasındaki eksiklikler fark edildiğinde hemen bir uzman doktora başvurulması gerekir. Uzman doktorun muayenesi sonrasında Serebral palsi tanısı konan çocuklar için hemen tedavi süreci başlar.
Serebral Palsi Teşhisi
Serebral palsi hastalığına dair belirtileri bulunan çocuklar, doktor tarafından fiziki muayeneye tabi tutulur. Ancak daha öncesinde uzman doktor, çocuğun doğum öncesi ve sonrası geçirdiği herhangi bir rahatsızlık olup olmadığını öğrenir. Hastalığın teşhisi için nörolojik muayene, röntgen, çocuğun fiziksel hareketlerinin incelenmesi gibi işlemler uygulanır. Bunun yanı sıra hastalığın genetik olup olmadığı, metabolik testler ve kan testleri gibi değerlendirme testleri yapılır. Serebral palsi teşhisi koyabilmek için bebeğin belirli bir yaşta ve ayda olması gerekir.
Serebral Palsi Belirtileri
Serebral palsi belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hastalığın belirtileri, ilk dönemlerde daha hafif görülebilirken zamanla daha şiddetli bir hale gelebilir. Beynin oksijensiz kalması ile oluşan Serebral palsinin derecesi, beynin oksijensiz kalan kısmına göre farklılık gösterir. Serebral palsi görülen çocuklarda; yutma problemleri, kaslarda sertlik, konuşma geriliği, nöbetler, körlük gibi problemler ortaya çıkabilir.
Bunun yanı sıra çocukların konuşmasında ve gelişiminde gecikmeler, motor becerilerinin gelişmesinde gecikmeler de meydana gelebilir. Bebek doğduktan sonra hastalığın belirtilerini görmek mümkün olmayabilir. Bu nedenle çocukların düzenli olarak uzman doktor tarafından muayene edilmesi gerekir.
Serebral Palsi Sebepleri
Serebral palsi görülen vakalarda, bazılarını nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Hastalığın sebepleri; annenin hamilelik döneminde kullandığı ilaç ve madde bağımlılığı, düşük doğum ağırlığı, enfeksiyon, travma, beyin kanaması gibi sorunlardan kaynaklı olabilir. Ayrıca bebeğin promotörü doğması, doğum esnasında meydana gelen komplikasyonlar, virüsler de Serebral palsi sebepleri içerisinde sayılabilir.
Serebral Palsi Tedavisi
Serebral palsi tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır. Beyinde meydana gelen hasarların geri döndürülme olanağı yoktur. Serebral palsi hastalığı görülen kişilere fizik tedavi, dil ve konuşma terapileri, kaslarını güçlendirmek için eğitimler, gibi tedaviler uygulanabilir. Hastalığın tedavisinde fiziki tedaviler veya cerrahi müdahaleler yapılabilir. Serebral palsi tedavisinde uygulanacak işlemler; hastalığın gösterdiği semptomlara, hastanın durumuna ve yaşına göre uzman doktor tarafından belirlenir.
İstanbul Serebral Palsi Tedavisi Fiyatları
İstanbul serebral palsi tedavisi fiyatları ile ilgili bilgi almak için WhatsApp numaramızdan ( 05425850956 ) bizimle iletişime geçebilirsiniz.