Down Sendromu
Down sendromlu insanlar ekstra bir kromozomla doğarlar. Kromozomlar gen demetleridir ve vücudunuz tam olarak doğru sayıya sahip olmaya dayanır. Down sendromlu kromozom hatası, sizi hem zihinsel yönden hem de fiziksel yönden etkileyen pek çok soruna yol açar.
Down sendromu, hücre bölünmesindeki bir hata fazladan bir kromozom 21 ile sonuçlandığında ortaya çıkan bir kromozomsal durumdur. Down sendromu genetik bir hastalıktır. Çoğu insanın her hücrede 46 kromozomu vardır.
Down sendromlu çocukların 47 kromozomu vardır. Ekstra bir kromozom 21 kopyasına sahipler. Normalde, 23 kromozomu annemizden ve 23 kromozomu babamızdan gelir. Tipik bir insan hücresinin çekirdeği 23 çift kromozom taşır. Bazen insanlar, 21 numaralı kromozomun tam veya kısmi bir kopyasını içeren hücrelerle doğarlar. Bu 21. kromozomdaki ekstra genetik materyal Down sendromuna neden olur.
Down Sendromuna Ne Sebep Olur?
Down sendromu, insan doğum kusurlarının en yaygındır. Her 660 bebekten yaklaşık 1'i Down sendromlu doğar. Down sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak araştırmalar anne yaşının riski artırdığını gösteriyor.
Down sendromu görülme sıklığı anne yaşlandıkça artar. Hamile kaldıklarında 35 yaş ve üstü kadınların Down sendromundan etkilenen bir hamilelik geçirme olasılığı daha yüksektir. Down sendromlu doğan bebeklerin neredeyse yarısında kalp kusuru olduğundan, tüm yeni doğanlara bir eko kardiyogram çekilmeli ve doktorlarına danışılmalıdır.
Down sendromu, bir bireyin bilişsel yeteneğini ve normal gelişim sürecini etkileyebilir, hafiften orta dereceye kadar bir takım gelişim sorunlarına neden olabilir. Bazı sağlık sorunları için daha yüksek risk oluşturabilir. Down sendromunun erken teşhisi ve müdahalelerin erken yapılması, bu bozukluğu yaşayan çocuklar ve yetişkinler için yaşam kalitesine katkıda bulunur ve standart bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir.
Down Sendromu Gelişimsel Gecikmeler
Down sendromu adını, sendromun özelliklerini ilk kez 1866'da tam olarak tanımlayan İngiliz Doktor John Langdon Down'dan alır. Down sendromunun şu anda önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Down sendromunun ortaya çıkmasıyla ilgili bazı risk faktörleri vardır sadece. Bunlar ise;
- Bir veya daha fazla ebeveynin ileri yaşı
- Ailede kromozomsal yani genetik bir rahatsızlığı
Din, ırk, çevre, milliyet veya sosyo-ekonomik durum ile Down sendromu arasında bilinen bir ilişki yoktur. Down sendromlu çocukların çoğu kendi zamanlarında yürümeyi, konuşmayı, düşünmeyi ve sorunları çözmeyi öğrenecektir.
Çoğunun bir dereceye kadar zihinsel engeli olabilir. Genellikle daha yavaş büyürler, daha yavaş öğrenirler ve diğer çocuklara göre muhakeme ve yargılama konusunda daha fazla sorun yaşarlar. Genellikle kısa bir dikkat sürelerine sahiptirler. Sabırsız olabilirler. Çabuk öfkelenirler. Down sendromlu çocuklar genellikle doğumdan önce veya doğum sırasında teşhis edilir. Down sendromu genetik bir hatanın sonucu olduğundan, bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır.
Down Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Down sendromu hem zihinsel hem de fiziksel gelişimi etkiler. Down sendromuyla ilişkili tipik özellikler arasında düşük kas tonusu, küçük boy ve yukarı doğru eğimli gözler bulunur. Down sendromu ayrıca ciddiyeti değişebilen bilişsel gecikmelere neden olur. Down sendromlu pek çok birey bağımsız olarak yaşayabilir, iş sahibi olabilir ve üretken hayatları yetişkinliğe kadar sürdürebilir.
Bir hekimi düzenli olarak görmek, arkadaşlar ve aileyle bağlantı kurmak ve toplumla ilişkide kalmak sürekli gelişim için önemlidir. Erken müdahale, bir kişinin potansiyelini en üst düzeye çıkarmasına ve toplumda aktif bir rol üstlenmeye hazırlamasına yardımcı olabilir. Belirli öğrenme ve gelişim güçlükleri olan çocuklar, ya normal ya da özel bir okulda eğitim desteği almaya hak kazanabilirler.
İstanbul Down Sendromu Terapisi Fiyatları
İstanbul down sendromu terapisi fiyatları ile ilgili bilgi almak için WhatsApp numaramızdan ( 05425850956 ) bizimle iletişime geçebilirsiniz.