Yeme-Yutma Bozuklukları
Yemek yutma bozuklukları, yeme-içme esnasında zorluk yaşanmasına neden olur. Katı veya sıvı yiyecekleri yemek borusuna gönderirken bazı sorunlar ortaya çıkar. Yeme yutma bozukluklarının farklı basamakları vardır. Disfaji (yutma güçlüğü), kas ve sinir problemlerinden kaynaklı bir rahatsızlık olmakla birlikte bebeklerde ve yaşlılarda bu rahatsızlık daha yaygındır.
Yeme güçlüğünün sıklıkla ortaya çıkması durumunda zaman kaybetmeden mutlaka bir hekime görünüp muayene edilmesi gerekir. Hekim tarafından bu rahatsızlığın sebepler tespit edilerek gerekli tedavilere başlanır.
Oral Disfaji:
Bu rahatsızlık yiyeceği ve içeceği emme çiğneme sonrasında boğaza gönderme aşamasında görülen sorunlardır.
Faringeal Disfaji:
Boğazda meydana gelen bir sorundan kaynaklı bir rahatsızlık olup; genellikle amyotrofik lateral, skleroz felç ya da Parkinson hastalığı gibi vücuttaki sinirleri etkileyen rahatsızlıklar sebep olur.
Özofagial Disfaji:
Bu rahatsızlık yemek borusunda meydana gelen çıkarma veya tahriş gibi durumlar sonucu ortaya çıkarak yutma güçlüğüne sebep olur. Genel tedavi işlemlerinde cerrahi uygulamalarla tedavi edilmeye çalışılır.
Disfaji Sebepleri Nelerdir?
Yutma güçlüğü olarak bilinen disfaji her yaş grubunda görülebilen bir rahatsızlıktır. Yiyecekleri ve sıvıları tüketirken bu besinleri mideye göndermek için daha fazla enerji harcanır. Birey tarafından besinler hızlı tüketilmek istendiğinde veya yeterince çiğnenmediğinde oluşan yutma güçlüğü, diğer ismi ile disfaji bireyi endişelendirmez.
Ancak yeme güçlüğü belirgin bir şekilde süreklilik durumu söz konusu olduğunda artık ciddi bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkar. Yaşlılarda bu rahatsızlık daha belirgindir. Disfajiye sebep olan etkenler birbirinden farklı olmakla birlikte uygulanacak tedavi yöntemi sebeplere bağlı olarak değişir.
Yeme Yutma Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?
Yeme yutma bozuklukları farklı hastalıklardan kaynaklanmakta ve hekim tarafından yapılan muayene neticesinde saptanan bir boğaz sorunudur. Bu hastalığa sebep olan birçok neden vardır. En önemli nedenleri nörolojik etkenler, kanserler, myastenia gravis, gastro özofageal reflü hastalığı, yabancı cisim, akalazya, radyoterapi, skleroderma, eozinofilik özofajit ve zenker divertikülü olarak sıralanabilir.
Disfajiye sebep olan bu rahatsızlıklar; sinir sistemini etkiler ve istemli kasların çabuk yorulmasına neden olur, yemek borusunun alt bölgesinde özellikle uç kısımlarında bulunan kaslarda gevşeme sorunu, herhangi bir yabancı cismin yemek borusuna takılması kısmen tıkanıklığa neden olabilir.
Bunun dışında dokuların sertleşmesi, kanserin boğaz bölgesinde yayılması, yemek borusunda sertleşme, iltihaplanma durumunun görülmesi, yemek borusunun üst tarafında küçük cep şeklinde oluşumların görülmesi gibi sorunlar yutma güçlüğüne neden olur. Beyin felci, nörolojik sorunlar, yarık dudak ve damak gibi gelişimsel problemlerde, yeme yutma bozukluklarına sebep olurlar
Yeme Yutma Bozukluklarının Belirtileri
Yutma güçlüğü her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır ve bu rahatsızlığın belirtileri bazılarında belli yiyecek ve sıvıları tüketirken ortaya çıkmaktayken bir kısmında ise yutma güçlüğü belirgin bir şekilde her zaman görülür. Genel olarak yeme bozukluğu ve yutma güçlüğü nedenleri şunlardır
- Yutkunamamak
- Ses kısıklığının oluşması
- Ağızdan sürekli salya gelmesi
- Yenilen besinlerin boğaz bölgesinde ya da göğüs kemiğinin arka tarafına sıkışma hissinin ortaya çıkması
- Mide asidinin boğaza veya ağza kadar gelmesi
- Mide ekşimesinin ortaya çıkması
- Besinlerin tüketimi sırasında çıkarmaların olması ve sürekli öksürme durumun ortaya çıkması
- Yutma güçlüğü nedeniyle tüketilen besinlerin küçük parçalar halinde yemek ya da bazılarını tüketmekten kaçınmak
- Tüketilen bazı besinlerin burundan geri gelmesi
- Yiyecekleri çiğneme güçlüğü
Yeme Yutma Bozuklukları Nasıl Teşhis Edilir?
Yemek yutma bozukluklarının belirtileri ortaya çıkması ile birlikte uzman hekim tarafından sineradyografi, üst endoskopi, manometri ve reflü testi gibi boğaz bölgesinin görüntülemeye yarayan cihazlar kullanılarak ve farklı testler uygulanarak yutma güçlüğü rahatsızlığı tespit edilir. Ayrıca bu rahatsızlığa sebep olan etkenlerin neler olduğu ortaya çıkarılır.
Yeme Yutma Bozukluklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Disfaji tedavisi uygulama işlemleri öncesinde rahatsızlık sebepleri belirlendiği için, sebebin çeşidine göre tedavi yöntemi belirlenerek uygulanır. Tedavi aşamasında fizik tedavi ile boğaz bölgesindeki zayıf kaslar güçlendirilir, diyet programı çerçevesinde dengeli bir diyet yapılması önerilir.
Ayrıca hastada zatürre, sıvı elektrolit dengesizliği ya da yetersiz beslenme gibi durumlar söz konusu ise cerrahi müdahalelerle besinlerin mideye ulaşması sağlanır. Bunun dışında uygulanan yöntemlerden bir tanesi de yemek borusunun dar olması durumunda dilatasyon olarak isimlendirilen genişletme işlemleri uygulanır. Boğaz bölgesinde kasılmış kasları normal haline çevirmek için akalazya botoks tedavisi uygulanır.
İstanbul Yeme-Yutma Bozuklukları Tedavisi Fiyatları
İstanbul yeme-yutma bozuklukları tedavisi fiyatları ile ilgili bilgi almak için WhatsApp numaramızdan ( 05425850956 ) bizimle iletişime geçebilirsiniz.