Duygu Durum Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Duygu Durum Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Duygu Durum Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Duygu durum bozukluğu belirtileri nelerdir sorusu genellikle ebeveynlerin aklında olup çocukları için araştırdıkları bir sorudur.

Her hastalık gibi duygu durum bozukluğu hastalığının da belirtileri bulunmaktadır. Çocuklarında gariplik hisseden bireyler bazen internet üzerinden bazen ise direk doktora sorarak duygu durum bozukluğu belirtileri nelerdir biçiminde araştırmalar yaparlar.

Duygu durum bozukluğunun temel belirtisi; çocuğun bazı günler aşırı neşeli, hareketli, o hislerini uçta yaşayan bir birey olurken bazı günler ise aşırı depresif, yorgun hisseden, uyku bozukluğu olan, iştah kaybı yaşayan bir birey olmasıdır.

Mutlu oldukları günleri manik ataklar, mutsuz oldukları günlere ise depresyon atakları denmektedir. Bu şekilde ikiye ayırarak duygu durum bozukluğu belirtileri nelerdir sorusuna daha rahat cevap verebiliriz. Manik atakların belirtileri; olağan dışı ve fazlaca neşeli, coşkulu olma durumu, hızlı tepki verme, dışa vuran duygular da abartılı bir biçimde artışın varlığı şeklinde sıralanabilir. Bu süreç en az bir hafta devam eder ve bireylerin günlük yaşantısını aksatacak düzeyde gözlenmektedir.

Depresyon ataklarında ise belirtiler; yorgun olmak, bitkinlik, bireyin enerjisinin azalması, vücut ağrıları, uyku bozukluğu, iştah ve kilo değişiklikleri, cinsel istekte azalma, dikkat sorunları, hareket ve konuşma esnasında yavaşlama gözlenmesi, özgüvenin azalması ve karamsarlık, anksiyete ve intihar girişimleri biçiminde sıralanabilmektedir.

Psikolojik Rahatsızlık Nedir?

Kişilerin düşünceleri, sahip oldukları algılayış ve duygulanma biçimleri ile şekillenerek davranışa dökülmektedir. İletişimde ya da duygulanım da ortaya çıkan problemler psikolojik problemler olarak adlandırılmakta ve kişide panik atak, sosyal fobi, depresyon, anksiyete bozukluğu, fazlaca stres ve baş ağrısı gibi davranışsal anormallerin gelişmesine neden olmaktadır. 

Bireylerin psikolojik sağlığında ortaya çıkan herhangi bir problem, başta diğer kişilerle iletişime etkileyerek sosyal yaşamın bozulmasına, daha sonra ise vücudun işleyişinde ortaya çıkan aksaklıklara sebebiyet verir. O bu aksaklıklara; baş ağrısı, yeme bozukluğu, uyku düzensizliği gibi birçok şekilde gözlemlemek mümkündür. Dolayısıyla insanların bu konuda oldukça dikkatli olması ve bazı şeyleri geçer ümidiyle bekletmemesi çok önemlidir.

Duygu Durum Bozukluğu Nedir?

Duygu durum bozukluğu ekşi, bireylerin duygusal durumunu etkileyen bir akıl sağlığı probleminin adıdır. Bir kişinin uzun süreli aşırı mutluluk (mani), aşırı üzgünlük (depresyon) veya ikisinin de yaşandığı bir bozukluk çeşididir. Duygu durum bozukluğu nedenleri çeşitlendirilebilmektedir.

Normal hayatta olaylara bağlı olarak kişilerin ruh hali değişmesi oldukça normaldir. Bir duygu durum bozukluğu teşhisi konması için semptomların birkaç hafta veya daha uzun süreli mevcut olması gerekmektedir. Duygu durum bozuklukları; bireylerin davranışlarında değişikliklere neden olmaktadır ve iş veya okul gibi rutin faaliyetlerle başa çıkma becerilerini kötü etkilemektedir. En yaygın duygu durum bozukluklarının ikisi depresyon ve bipolar bozukluktur.

Hastalığın belirlenmesinden önce bireyler duygu durum bozukluğu belirtileri nelerdir sorusunu iyice araştırmalı ve kendini değerlendirmelidir. Zaten tedavi için doktora başvurulduğu zaman, doktorlarında hastaya anlatacağı ilk konu duygu durum bozukluğu belirtileri nelerdir sorusunun cevabı olacaktır.

Duygu Durum Bozukluğu Tedavisi

Duygu durum bozukluğunun türüne ve semptomları uygun çeşitli tedaviler bulunmaktadır. Bu türdeki bozukluklar, genellikle ilaç tedavileri ve psikoterapi kombinasyonu ile tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Terapi seansları bir psikolog, psikiyatri uzmanı tarafından uygulanmaktadır. Türün belirlenmesinde duygu durum bozukluğu belirtileri nelerdir sorusunun cevabı çok önemli bir konumdadır.

Duygu durum bozukluğu tedavisi uzun yıllar süre bilmektedir, semptomları durgunlaştıktan sonra yeniden ortaya çıkma ihtimali taşır. Bu nedenle bireylerin kendilerini tanıması, bozukluğun farkında olması ve semptomları kontrol etmeyi öğrenmesi hayat kalitesini yükseltmede çok önemli noktalardır.

Depresyon ve bipolar bozuklukların tedavisinde bazı ilaçlar da kullanılmaktadır. Duygu durum bozukluğu ilaçları biri antidepresan haplarıdır. Antidepresanlar kendi aralarında çeşitli türlere ayrılmaktadır. Değişik antidepresan türlerinin etkinliği, kişiye bağlı olarak değişkenlik gösterir. 

Antidepresanlar; uzman kişiler tarafından belirlenmeli ve reçete edildiği şekilde kullanılmalıdır. Bu tür ilaçlar, etkilerini tam olarak göstermeleri için dört ve altı hafta arasında bir süre boyunca kullanılmalıdır.

Bipolar bozukluk da veya diğer bozukluklar da ortaya çıkan duygu durum dengesizliklerini dengelemek amacıyla; antidepresanların yerine veya antidepresanlarla beraber bir biçimde, duygu durum dengeleyici ilaçlar da kullanılmaktadır. Bu tür ilaçlar anormal sayılan beyin aktivitesini azaltmak görevini üstlenirler.

Depresyon veya diğer duygu durum bozukluklar olan hastalar, çeşitli psikoterapi ve danışmanlık seanslarında, beyin tedavilerinden ya da ışık tedavisinden yarar sağlamaktadır. Bilişsel davranışçı terapi yöntemi, sözünü ettiğimiz bu alanda en başarılı sonuçlar alınan tedavi yöntemlerinden sadece bir tanesidir. 

Son olarak; duygu durum bozukluklarından etkilenen bireylerde eğer kendilerine veya başka insanlara zarar verme isteği veya teşebbüsü var ise intihar düşünceleri mevcutsa veya bu konulardaki düşünceler süreklilik göstermekte ise bireyler hastaneye yatırılarak tedavi altına alınabilir.

 

Duygu Durum Bozukluğu Çeşitleri

Duygu durum bozukluğu hastalığı söz konusu olduğunda birçok çeşidi olduğu ancak en yaygın iki tanesini depresyon ve bipolar bozukluk olduğu bilinmektedir. Çeşitler belirlenirken duygu durum bozukluğu belirtileri nelerdir sorusunun cevabı çok önemlidir.

Depresyon, çok sık görülen bir zihinsel bozukluktur. Keder veya üzüntü travmatik olaylara kişilerin verdiği doğal bir tepkidir. Fakat depresyona sebep olan olayların bitiminde veya belirgin bir neden olmadan depresif ruh hali devam ediyor ise bu durum klinik veya majör depresyon olarak sınıflandırılmaktadır. Bir kişiye klinik depresyon tanısı konulabilmesi için semptomların en az iki hafta devam etmesi gerekmektedir. Depresyonun farklı türleri vardır ve belirtiler türler arasındaki farklılıkları ortaya koyar.

Bipolar bozukluk ise ya da diğer adıyla iki uçlu duygu durum bozukluğu; daha önceden manik depresyon olarak adlandırılmış, kişinin ruh halinde ki değişimlere karakterize bir duygu durum bozukluğunun adıdır. Bu bozukluğa sahip bir birey düşük bir ruh hali yaşadığınız semptomlar klinik bir depresyona benzemektedir. 

Depresif dönemleri takip eden manik dönemler gülen bozuklukta, bu iki uçtaki duygular sürekli bir döngü biçimindedir. Manik bir dönem sırasında, kişi kendini mutlu ya da huzursuz hissedebilir veya sonuçlarını düşünmeden kontrolsüz davranışlar ortaya koyabilir. Bipolar bozuklukların da belirtilerini seyrine göre değişen farklı türleri bulunmaktadır.

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı