Elektroterapi Uygulamaları

Elektroterapi Uygulamaları

Elektroterapi, elektrik akımlarının insan vücuduna uygulanması işleminin adıdır ve oldukça çok tercih edilen bir uygulamadır.

Elektroterapi akım çeşitleri de bulunmaktadır. Düz, farklı iki kutbu olan ve birinden diğerine düz, sabit, devamlı bir biçimde giden akımlardır. İyontoforesiz, kimyasal maddelerin elektrotla vücuda verilmesine söylenmektedir. Tıbbi galvanizm, sinirlerin ekstabilitesini azalttığından dolayı kas ağrısı ve kas spazmını azaltır. Bu akımlar sayesinde çeşit çeşit hastalıkların tedavisine katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Elektroterapi tedavisi günümüzde sıklıkla kullanılan bir tedavi çeşididir. Bu tedavinin uygulandığı hasta gevşeme ve rahatlama yaşamaktadır.

Güzellik uzmanları bu yöntemle bölgesel incelmeleri amaçlamaktadır. Estetik bir görüntüye sahip olmak isteyen kişiler için elektroterapi cihazı, hem bölgesel incelme hem de selülit tedavisinde kullanılmaktadır. Sağlık için kullanılan elektroterapi yöntemi ise; fizik tedavi olarak tavsif edilen kas ve eklem ağrılarında kullanılmaktadır. Kas ve eklem ağrılarına elektroterapi yöntemi son derece iyi gelmektedir. Bel, boyun, sırt vb. ağrılarda kullanılmakta olan bir yöntemdir. Bunun yanı sıra inme, felç, beyin travması omurilik hasarı gibi rahatsızlıklarda da kullanılan bir yöntemdir.

Elektroterapi Nedir? 

Çok eski zamanlarda beri birçok kişi vücut ağrıları duymaktadır. Yaşın ilerlemesine de bağlı olarak çok insanda kas şikayeti ve eklem ağrıları meydana gelmektedir. Geçmişten beri vücut ağrılarının giderilmesi için birçok yöntem bulunmuştur. Teknoloji ile modern tıbbın da gelişmesiyle geçmişte kullanılan geleneksel yöntemlerin yerine teknolojik cihazlarla vücut ağrıları giderilmeye çalışılmıştır. Bu gelişmelerle birlikte elektroterapiyöntemini duyan herkesin aklına elektroterapi nedir sorusu bulunmaktadır. 

Elektroterapi, elektrik akımlarının vücuda uygulanmasıyla oluşmaktadır. Kas, iskelet travmaları, kas spazmları, eklem rahatsızlıkları vb. hastalıkları olan kişilere uygulanan bir tedavi türüdür. Bu yöntem; fizik tedavide elektroterapi uygulamasıdır. Fizyoterapist ilk olarak hastanın şikayetini dinleyip durumun ne olduğunu belirlemektedir. Daha sonra tedavi yöntemini belirlemektedir. Elektroterapinin birçok çeşidi bulunmaktadır.

Elektroterapi Çeşitleri

Elektroterapi yöntemlerinin çeşitleri vardır. Elektroterapide temel prensipler ve klinik uygulamaları da bulunmaktadır. Ultrason elektroterapi yöntemi, darbeli kısa dalga tedavisi elektroterapi yöntemi, TENS elektroterapi yöntemleri elektropi çeşitlerinin en bilinenleridir.

Ultrason elektroterapi yöntemi, uygulanırken, fizik tedavi uygulanacak yere öncelikler fizyoterapist iletici bir jel sürmektedir. Cihaz açılıp ultrasonun verdiği mekanik dalga frekansları ve titreşimlerinin yoğunluğu, uygulamanın ne kadar süreceği belirlenmektedir. Bu titreşimler sayesinde vücuttaki dokuların daha aktif biçimde iyileşmesi sağlanmaktadır. Darbeli kısa dalga tedavisi elektroterapi yöntemi ise yumuşak doku zedelenmelerinde veya yaralanmalarında vücudun daha hızlı iyileşmesini sağlayan bir yöntemdir. 

Elektriksel alanlar ve manyetik alanlar kullanılarak darbeli kısa dalga yöntemi gerçekleştirilmektedir.  Darbeli kısa dalga tedavisi elektroterapi yönteminin etkileri en temel olarak iskelet ve kas ve yumuşak dokulardaki iyileşme ve enflamatuar evreleriyle alakalıdır. Etkisi, ultrason elektroterapi yöntemi ile oldukça benzemektedir. Kısaca TENS elektroterapi, yani Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu olan tedavi yöntemi ise ilaçsız şekilde uygulanan bir ağrı kesici yöntem konumundadır.

Sinirlerin, beyine ağrı sinyalleri göndermelerini engelleyen bir uygulamadır. Sayesinde vücuttaki doğal ağrı kesiciler uyarılmaktadır. Kaslarda oluşan güçsüzlüğü ve ağrı şikayetlerini en aza indirmek hatta ortadan kaldırmak, vücuttaki işlevleri iyileştirmek, normale döndürmek amacı güdülerek yine frekanslar üzerinden elektrik akımlarının kullanılması yöntemidir. Tedavinin amacı dikkate alınarak toplu elektroterapi cihazları kullanılmaktadır. 

Elektroterapi tedavisinin genel prensipleri vardır. Elektroterapi tedavi yönteminde frekanslardaki elektrik akımlarının hasta üzerinde yarattığı fiziksel etkilerden yola çıkılarak tedavi uygulanmaktadır. Akut ya da kronik ağrılı rahatsızlıklarda dolaşımı hızlandırmak, ağrıya karşı duyarsızlığı oluşturmak ve oluşmuş olan ödemleri azaltmayı isteyen bir tedavi türüdür.

Bu elektroterapi uygulamaları 20 ya da 30 dakika arasında değişiklik göstererek yapılmaktadır. Elektroterapi tedavisinde ilk olarak düşük şiddetlerde akımlar oluşturulmaktadır. Bu sayede duyu sinirleri de uyarılmaktadır. Bununla birlikte suyu sinirlerinin uyarılması sonrasında ağrı şikayeti engellenmiş olmaktadır.

Elektroterapi Cihazları     

Elektroterapi cihazi, hastalıklardan oluşmuş olan kas ağrıları, kas güçsüzlükleri ve de vücutta bozulmuş olan işlevler için oluşturulmuş tedavi amaçlı kullanılan cihazlardır. Bu cihazların işleyişi verilen farklı frekanslarla hastaya elektrik akımın aktarılmasına dayalıdır. Tedavi için kombine elektroterapi cihazları da sıklıkla tercih edilmektedir. 

Fizyoterapist, hastanın ihtiyacına göre bir ya da birden çok elektroterapi cihazları uygulaması kullanabilmektedir. Bunlara; TENS cihazları, ultrason cihazları, vaccum cihazı, elektro stimülasyon cihazları, traksiyon cihazı, yüksek ve düşük yoğunluklu lazer cihazı, MRS vb. elektroterapi cihazları örnek verilebilir.

Elektroterapi Uygulamaları Nasıl Yapılır? 

Fizik tedavi elekroterapi; eklem ağrılarını ortadan kaldırmak için, felçli hastalarda ise yeniden bir hareketi ortaya çıkarmak için kullanılan bir uygulamadır. Elektrik akımı kas ve iskelet sistemine yöneliktir. Daha önce de söz ettiğimiz gibi güzellik uzmanları da bölgesel incelme için elektroterapi yöntemini kullanmaktadır. Kişinin kendi istek ve şikayeti doğrultusunda bu tedaviye başvurulmaktadır. 

İhtiyaca göre elektroterapi bölgesel zayıflama konusunda bel bölgesi, karın, göbek vb. yerlerde de kullanılmaktadır. Sayılan bölgelerde biriken yağlar, elektroterapi yöntemi ile parçalanmaktadır. Bu yöntemde; dokulara verilen farklı frekanstaki akımlar, biriken yağları harekete geçirmektedir. Hareketlenme sonrasında incelmeler ortaya çıkmaktadır.

Elektroterapi’nin Zararları Nelerdir?

Elektroterapi uygulaması, sağlıklı olan hiçbir dokuya zarar vermemektedir. Bir hastaya birden çok elektroterapi uygulanabilmektedir. Bunun hastaya hiçbir zararı bulunmamaktadır. 

Ancak elektroterapinin farklı yan etkileri ortaya çıkabilmektedir. Bu yan etkiler de bazı riskleri doğurabilmektedir. Ancak son derece güvenilirdir ve çoğu zaman herhangi bir yan etki doğurmamaktadır. Oluşabilecek yan etkiler, % 2 ya da % 3 oranındadır. Bazı hastalarda elektroterapi uygulanırken kullanılan pedler, hastada alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Bu gibi durumları önlemek için alerjiye sebep olmayacak ürünler tercih edilmelidir. 

Vücudunda kalp pili ya da tıbbi bir implantı bulunan hastalara TENS elektroterapi cihazı asla kullanılamaz. Hamilelikte elektroterapi karın üzerinden uygulanmamalıdır. Kalp yetmezliği, epilepsi gibi hastalığı olan kişilere de yalnızca doktor tavsiyesi üzerine elektroterapi uygulamaları yapılabilmektedir. Aksi durumda doktor tavsiyesi olmadan kullanılan bu tedavi yöntemi insan vücuduna bazı zararları verebilir. 

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı