Fıtık ameliyatı, kişinin hangi bölgesinde fıtık var ise o bölgenin ameliyat edilerek onarılmasını sağlar.
Günümüzde çoğu kişinin yaşadığı hastalıklardan biri fıtıktır. Fıtık yüzünden çoğu bireyin hayatı kısıtlanır ve aksar. Bundan dolayı birçok kişi fıtık ameliyatı olarak bu sorunun ortadan kalkmasını ister.
Fıtık Neden Olur?
Fıtık hatalığı günümüzde birçok kişinin hayatını etkileyen önemli sorunlardan biri haline gelmiştir. Kimi bireylerde fıtık ciddi hasarlara sebep olabileceği gibi kimi kişilerde ise bu durum tam tersidir. Bu bireylerin çoğunun tek kurtuluşu ise fıtık ameliyatı olmaktır. Bireylerde fıtığa neden olan birçok farklı neden vardır. Bunlardan en yaygın olanı ise bireyin günlük hayatında ağır yük taşımasıdır. Ağır işlerde çalışa bireyler kendilerini zorladığı için fıtığın görülme ihtimali daha fazladır. Bununla birlikte uzun süre ayakta kalınması da fıtık oluşmasına sebep olan bir diğer faktördür.
Ayrıca kadınlarda gebelik döneminde fıtık hastalığının görülmesi de bir ihtimaldir. Doğum sırasında ıkınılması yüzünden kadınlarda doğum sonrası fıtık sorunu görülebilir. Fıtığa neden olan bir diğer faktör ise bireyin hızlı kilo alıp vermesidir. Bireyin yanlış ve bilinçsiz egzersiz yapması da fıtık sorunun oluşmasına zemin hazırlar. Bundan dolayı kesinlikle bir uzman tarafından desteklenerek egzersiz yapılması daha doğrudur. Çünkü bilinçsiz her hareket kişide ciddi hasarlar bırakabilir ve fıtık ameliyatı olmasına sebep olabilir.
Fıtık Nasıl Anlaşılır?
Fıtık nasıl oluşur? Sorusunun cevabı ise, eğer bireyde kas veya karın bölgesinde bir fıtık varsa o bölgelerde şişlikler ortaya çıkar. Bu bölgede görülen şişikler ağrılı veya ağrısız olabilir. Ağrılı fıtıklar çoğunlukla iç organlardan bir parçanın, genellikle ince bağırsağın girmesi sonucu ortaya çıkar. Bazı hastalarda ince bağırsaktaki parça kendiliğinden fıtık alanına girip çıkabilir. Aynı zamanda bu parça kimi zaman el yardımıyla karın içine itilebilir.
Bireylerde omurga üzerinde yer alan fıtıklar ise gözle görülebilir fıtıklardan değildir. Günümüzde genel olarak bireylerde en sık rastlanılan fıtık türü bel fıtığı ve boyun fıtığıdır. Bu bölgelerde fıtık sorunu yaşayan kişilerin yoğun veya hafif bir ağrı hissetmeleri mümkündür. Bunlar bu tür fıtık hastalığına sahip kişilerde en çok rastlanan şikayetlerdendir. Bireylerde bu tür sorunlar varsa zaman kaybetmeden bir hekime başvurmaları en doğrudur. Çünkü eğer önlem alınmazsa ileride daha kötü sonuçlara sebep olabilir. Uzman bir hekime görülerek uzmanın radyolojik görüntüden sonra kişiyi uygun tedavi yöntemine yönlendirir. Eğer kişi gerekli ilaç ve fizik tedaviye cevap vermezse o zaman fıtık ameliyatı olması gerebilir.
Bel Fıtığı Ameliyatı
Bel fıtığı, omurlar arasında gelişir ve burada omurların birbirini bağladığı bağ dokunun su kaybetmesine neden olur. Bunun sonucunda işlevinin yitilmesine sebep olur. Buna bağlı olarak doğal yerinden çıkar ve bel fıtığı oluşur.
Bel fıtığı bireylerde bel ağrısına sebep olur ve kişinin bacaklarında ağrılara ve uyuşmalara sebep olur. Bu fıtık tür yüzünden bireyler doğal yaşantılarında işlevsizleşmeye başlar. Bel fıtığı olan bireylere genel olarak en çok önerilen şey ise ağrı kaldırmamalarıdır. Bireylerin bacaklarında uyuşma artarsa veya bel ağrısı, idrar kaçırma gibi sorunlarla karşılaşırlarsa bu durumdan şüphelenmeleri gerekir. İlk olarak uzman fizik tedavi ve uygun ilaçlar kullanılarak hastanın bu tedavilere cevap verip vermediği gözlemler. Ancak hasta bu tedavi yöntemlerine cevap vermezse o zaman fıtık ameliyatı yapılır.
Boyun Fıtığı Ameliyatı
Boyun fıtığı, bireylerin kendini zorlaması veya bireyin bir kaza sonucu travmalar gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Diskin su kaybederek işlevinin eskisi kadar doğru yapmamasına sebep olur. Diskte oluşan bozulmalar arttıkça dış tabakada bir yırtılma yaşanması mümkündür. Burada oluşan yırtık sebebi ile sinirler omurilik tarafında yer alan boşluklara dolar. Bunun sonucunda boyun fıtığı ortaya çıkar.
Boyun fıtığını tedavi etmek için ilk olarak fıtığın hafif mi yoksa şiddetli mi olduğuna karar erilir. Eğer hafif şiddetli ise bireye istirahat ve bireyin stresten uzak bir yaşam sürmesi önerilir. Ayrıca ağrı kesici ve fizik tedavi gibi yöntemlerle desteklemesi gerekir. Ancak eğer birey şiddetli boyun ağrısı yaşıyorsa, fizik tedavi ve ilaç tedavisine cevap vermiyorsa o zaman ameliyat gerekebilmektedir. Günümüz şartlarında bu fıtık ameliyatı türü oldukça kolay yapılabilmektedir.
Boyun fıtığı ameliyatı kişinin boynunun ön veya arka tarafında yapılır. Kişinin boynunda bir cilt kesisi açarak, siniri sıkıştıran fıtık dokusu çıkarılır. Bu fıtık ameliyatı sırasında kişinin herhangi bir sağlıklı dokusu zarar görmez.
Fıtık Ameliyatından Sonra Yan Etkiler
Tüm ameliyatında olduğu gibi fıtık ameliyatı sonrasında da bazı yan etkilerin görülmesi mümkündür. Bu yan etkiler her birey için geçerli olamasa da genel olarak çoğu bireyde görülebilir. Ameliyat bölgesinde kaşıntı, iz oluşması veya kızarıklık gözlemlenebilir. Ancak bu belirler geçici belirtilerdir birkaç gün içinde geçer. Ancak ameliyat izinin tam olarak geçmemesi mümkündür. Erkek bireylerde kasık fıtığı ameliyatı sonrasında testislerinde yanma veya şişme görülebilir. Bu belirtilerde kalıcı olmayı birkaç gün içinde geçer. Ayrıca bireylerde ameliyat sonrasında idrar yapmada bir güçlük görülmesi mümkündür. Ameliyat sırasında anestezi uygulandığı için bireylerde bitkinlik ve yorgunluk görülebilir.
Her bireyde olamasa da bazı bireylerde ameliyat sonrasında enfeksiyon oluşumu da söz konusudur. Aynı zamanda ameliyat sonrasında çok nadiren de olsa kanamalar görülebilir. Damar hasarları veya bazı organlarda yaralanmalarda çok sık rastlanılmasa da bazı bireylerde görülebilir. Bunun yanında ameliyat yerinde bir hissizleşme de meydana gelebilir. Bu durum kimi bireylerde kısa sürede geçebilir kimilerinde ise durum birkaç ay veya yıl sürebilir. Bu gibi durumlar fıtık ameliyatı sonrasında meydana gelen yan etkilere örnek olarak vermek mümkündür.