Konuşma Terapisi

Konuşma Terapisi

Konuşma terapisi çocukların konuşma gelişiminde meydana gelen gecikmeler sonucunda talep edilen bir tedavi olmaktadır. Eğer çocuğun konuşmasında bir anlama bozukluğu var ise güçlük olarak ifade etmek mümkündür. Çocuğun konuşmasında herhangi bir gecikme ya da bozukluk var ise konuşma terapistlerinin uyguladığı tedaviler mevcuttur. Bu tedaviler ile birlikte çocukların konuşma bozukluklarının düzeltilmesi amaçlanmaktadır. Her konuşma bozukluğu için farklı bir tedavi süreci olmaktadır. Bu nedenle öncelikle bir tanı konması gerekmektedir. Tanı sonucunda çocuk ile izlenecek olan tedavi süreci belirlenmektedir.

Konuşma terapisi fiyatları her konuşma terapisi seansına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak konuşma terapisi fiyatları 250 TL’den başlayan fiyatlar ile yer almaktadır. Ancak her konuşma terapistinin kendisine özel bir fiyat listesi olmaktadır. Bu yüzden her tedavi için aynı fiyatı söylemek mümkün değildir. Öncelikle görüşme sağlanan terapistin seans ücretini bilmek gerekmektedir. Bazı terapistler fiyatlarda indirim de yapmaktadır. Bu nedenle öncelikle terapist ile görüşme sağlamak ve tedavi sürecini belirlemek gerekmektedir. Belirlenen tedavi süreci ile ilk seans uygulanır ve konuşma terapisi başlamaktadır.

Konuşma terapisi her konuşma sorunu için uygulanan bir terapi olmaktadır. Hızlı ve bozuk bir şekilde konuşması olan çocuklarda da terapi ihtiyaç olmaktadır. Bunun yanı sıra kekemelik problemi de terapi gerektiren durumlar arasında yer almaktadır. Ayrıca çocuk yaşına göre belirli kelimeleri söyleyemiyor veya konuşamıyor ise konuşma terapisi gerekmektedir. Yani birçok farklı nedenden dolayı konuşma terapisi ihtiyacı olmaktadır.

Konuşma Terapisi Kaç Yaşında Başlar?

Konuşma terapisi nasıl yapılır ebeveynlerin merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Özellikle ebeveynler küçük yaştaki çocukların nasıl konuşma terapisi alacağını merak etmektedir. Öncelikle her yaş grubu için konuşma terapisi almak mümkün olmaktadır. Hatta daha küçük yaş gruplarında olan konuşma terapilerinde daha hızlı sonuç alınmaktadır. Bu nedenle çocukta konuşma bozukluğu olduğu fark edildiği anda terapiye gitmek gerekmektedir.

Konuşma terapisi çocuğun konuşma becerisine katkı sağlamak amacı ile gerçekleşen bir süreç olmaktadır. Eğer çocukta konuşma gelişimi beklenenden daha yavaş ya da geri ise konuşma terapisi ihtiyacı olmaktadır. Gelişme sürecinde çocuğun bazı kelimeleri kolaylıkla kullanması gerekmektedir. Eğer çocuk yaşına rağmen söylemesi gereken kelimeleri söyleyemiyor ise konuşma terapisine gitmek normal olmaktadır. Konuşma terapisi ne kadar erken başlar ise o kadar erken sonuç vermektedir.

Konuşma terapisi kaç yaşında başlar oldukça merak edilen konu başlıklarından birisi olmaktadır. Öncelikle konuşma terapisinin küçük yaşlar için de uygun olduğunu bilmek gerekmektedir. Bir çocuğun 2 buçuk yaşından sonra kelime dağarcığı hızlı bir şekilde gelişmektedir. 3 yaşında ise çocuk 4 kelimelik cümleleri rahatlıkla kurmaktadır. Böylelikle çevresindeki kişilere kendisini ifade etmektedir. Ancak çocuk bunları gerçekleştiremiyor ise konuşma terapisi ihtiyacı olduğunu düşünmek gerekmektedir.

Konuşma Terapisi Egzersizleri

Konuşma terapisi sırasında terapistler birçok farklı yöntem ile tedavilerine devam etmektedir. Öncelikle tanı koyulan konuşma bozukluğu tedaviyi belirlemektedir. Yani her konuşma bozukluğu için aynı tedavi süreci uygulanmamaktadır. Bu nedenle tanıya bağlı olarak tedavi başlamaktadır. Terapi sırasında bazı dil ve dudak egzersizleri gerçekleşmektedir. Bu egzersizler ile birlikte çocuğun dil ve dudaklarını gerektiği gibi hareket ettirmesi amaçlanmaktadır. Egzersizler arasında dil bükmek, dil yuvarlamak ve dili dışarı çıkarmak gibi çocuklara uygun hareketler yer almaktadır. Genelde küçük çocuklar oyun ile birlikte bu egzersizleri keyif ile yerine getirmektedir.

Konuşma terapisi egzersizleri arasında dili şaklatmak, dili alt ve üst dudaklara değdirmek gibi hareketler de olmaktadır. Bunun yanı sıra çocuklara oyun gibi gelen dili buruna değdirmek de konuşma terapisinde yer alan egzersizlerden olmaktadır. Dili ağız içinde döndürmek de çocukların eğlenerek gerçekleştirdiği egzersizlerden birisidir. Bu egzersizler küçük çocuklarda oyun oynanarak olduğu için eğlenceli bir şekilde gerçekleşmektedir.

Konuşma terapisi çeşitli dudak, yanak ve çene egzersizleri ile de devam etmektedir. Dudakları bükmek, alt ve üst dudakları ısırmak da tedavi içerisinde yer almaktadır. Ayrıca çocuğun o ve u seslerini çıkarması da tedavi içerisinde gereklidir. Bunun yanı sıra yanakları aynı anda şişirmek, her iki yanağı da tek tek şişirmek tedavide olan hareketlerdendir.

Konuşma Terapisi Tedavisi

Konuşma terapisi kaç seans herkesin araştırdığı bir konu olmaktadır. Ancak konuşma terapisinin seansı hakkında net bir bilgi vermek doğdu olmamaktadır. Çünkü konuşma bozukluklarının hepsi aynı süreçte yanıt vermemektedir. Bu nedenle önce tanı konulması gerekmektedir. Öncelikle çocuğa tanı konması adına konuşma terapistine gitmek ve tedavi sürecini belirlemek önemli olmaktadır. Her konuşma bozukluğu için farklı bir zamana ihtiyaç olmaktadır.

Konuşma terapisi bazı çocuklar için tek seansta çözüme ulaşmaktadır. Ancak bazı kişilerde aylarca da devam etmektedir. Hatta bazı kişiler konuşma terapisine yıllarca ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden konuşma terapisi süreci için kesin bir bilgi vermek doğru olmamaktadır. Tanıdan sonra konuşma terapisi seansları bilinmektedir.

Konuşma terapisi tanısı terapistlerin uyguladığı ilk seansta gerçekleşmektedir. Konuşma terapistlerinin bazıları tanı koydukları seans için ödeme almamaktadır. İlk seanstan sonraki seanslardan itibaren ödemelere başlamaktadır. Fakat bazı konuşma terapistleri tanı koydukları seans için de ücret almaktadır. Bu nedenle konuşma terapistlerinin inisiyatifine bağlı olarak farklı bir ücretle karşılaşmak mümkün olmaktadır. Konuşma terapistlerinin kendilerine göre belirledikleri ücretler mevcuttur.

Konuşma terapisi yaşının gerektirdiği konuşma yetisini gerçekleştiremeyen çocuklar için ihtiyaç olan bir terapidir. Ayrıca çocuğun kekemelik ya da hızlı konuşma gibi bozuklukları varsa da terapi gerekmektedir. Eğer çocuğun konuşma bozukluğu olduğu düşünülüyor ise hızlı bir şekilde terapist ile görüşme sağlamak önemlidir. Erken bir şekilde tanısı konulan bozukluklarda daha hızlı sonuç almak mümkün olmaktadır.

 

 

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı