Psikologların Uyguladığı Terapiler

Psikologların Uyguladığı Terapiler

Psikologların uyguladığı terapiler çok çeşitli olarak bulunmaktadır ve her hasta için terapi çeşitleri değişiklik göstermektedir.

Birden çok farklı türde psikologların uyguladığı terapiler, psikolojik terapi bulunmaktadır. Bununla beraber hepsinin amacı aynı olmakla birlikte ortak bir tedavi hedefine sahiptirler. İyileşme yolundaki farklılıkları kolaylaştırmaya çalışırlar. Dolayısı ile bu psikolojik stratejilerin hangisinin en iyisi veya en kötüsü olduğunu sormak yerine, kişinin neye ihtiyacı olduğunu bulmak gerekmektedir.

Bazen bir kişi bir terapistle görüşmesi gerektiğini anlamaktadır fakat psikolojik terapinin ne olduğu konusunda bazı yanlış fikirleri de vardır. Çoğu zaman, kanepeye uzanmış hastayı dinleyen ve sürekli not alan bir terapist zihinde oluşmaktadır. Psikologların uyguladığı terapiler danışandan danışana değişmektedir.

 

Psikanalizin klasik simgesi, büyük ölçüde bilinçdışına dayanmaya devam etmesidir. Bu sebep ile birçok danışan farklı psikolojik teknikler ve de yöntemler olduğunu bilmemektedir. İşte bu sebeple insanlar hangi yöntemin en iyisi olduğunu sormaktadır. Dolayısı ile bir terapiyi diğerlerinden üstün tutma hatasını yapmadan önce, birkaç şeyi açığa çıkmalıdır. Bu da her birey için farklı tedavi yönteminin kullanıyor olması fikridir. Her bir model, bazı insanlar için daha uygun bir çeşit değişik teknik kullanmaktadır. Buna karşılık olarak çokça tekniğin diğer tekniklerin üzerinde çalışma eğiliminde olmadığı özel olan bir hedefe odaklandığı da unutulmamalıdır. Aynı şekilde, bütün psikolojik terapi türleri arasında temel ortak hedef asla unutulmamalı ve neden yapıldığı hep aklın bir köşesinde bulundurulmalı, amaç dışına çıkılmamalıdır.

 

Psikolojik Terapi Türleri Nelerdir?

Duygusal olan sorunlar, korkular, travmalar, kişisel krizler, ilişki sorunları, çocukluk dönemi bozuklukları gibi birçok sorun bulunmaktadır. İnsanların bir psikoterapist görmeye karar vermesinin de bu sayılan sebepler gibi birçok nedeni de bulunmaktadır. Bununla birlikte, ne tür terapi açısından stratejiler kullanılacağını bilmek faydalı olabilmektedir. Unutmamak gerekir ki psikologların uyguladığı terapiler danışana göre değişmektedir.

 

İlk olarak bilişsel davranışçı terapi yönteminden bahsetmemiz gerekirse bu terapi yöntemi insanların düşünme şeklini ve davranış biçimlerini anlamaya dayanmaktadır. Bu yaklaşımın amacı değişimin mümkünlüğünü görebilmek ancak bunu başarmak için düşünce, davranış ve tutumları geliştirmeyi başarmaktır. İkinci olarak davranış tedavisinden söz edilebilir. Bu davranış tedavisi ise fobiler ve bağımlılıkların tedavisinde yararlıdır. Bu tedavinin adından da anlaşılacağı üzere bunların yaşamlarımız üzerindeki etkisini görmek ve kendi öğrendiğimiz veya kendimizi Şartlandırmamız davranışlarımıza bakmamıza teşvik etmektedir. Yani eylem ve davranışlarda bizi yeniden Şartlandırmak için boş vermemize yardım etmeyi amaçlamaktadır.  Bir diğer tedavi olan bilişsel analitik terapi, belirli davranışları çarpık düşüncelerin veya davranışsal olan sorunları iyileştirmek için kısa ve dakik tedaviler halinde oldukça yararlı olan bir terapi çeşididir. Hastanelerde ruh sağlığı bölümlerinde kullanılmaktadır. 

Bu terapinin amacı hastanın neyi niçin yaptığını veya neden böyle davrandığını anlamasına yardımcı olur. Bu tedavide terapist, değişimi kolaylaştırmak için, danışana çeşitli yüzleşme teknikleri gösterir. rasyonel duygusal davranışçı terapi, öfke, endişe, hayal kırıklığı, sosyal fobi, utangaçlık ve cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Amacı ise duygusal ve davranışsal problemleri daha doğrudan, felsefi ve ampirik bir yaklaşım ile çözmeye dayalıdır. Psikanalitik tedavi ise çocukluk çağı travmalarını, fobilerini ve depresyonu tedavi etmeye yardımcı olam bir terapi çeşididir.  

Diğer insanlarla ilişkileri geliştirmeye yardımcı olan terapi ise dinamik kişiler arası terapi olarak adlandırılır. Depresyon ve anksiyetenin tedavi edilmesinde ve hatta kişinin kişisel gelişimini destekleme de çok yararlı olan bir başka tedavi türü ise Jung terapisidir.  Hayati amacını kaybetmiş olan insanların hayati amacını bulmasına yardımcı olan terapi ise varoluşçu terapidir. Bunun gibi daha bir çok psikologların uyguladığı terapilerbulunmaktadır.

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı