Siyatik Sinir Sıkışması Egzersizleri Nelerdir?

Siyatik Sinir Sıkışması Egzersizleri Nelerdir?

Siyatik sinir sıkışması günlük yaşamınızı etkileyen faktörlerden biridir. Yorucu iş temposunda çalışıyor iseniz şiddetli ağrılar kaçınılmaz hale gelebilir. Siyatik sinir sıkışması bazen dinlenerek geçemeye biliyor. Bundan dolayı evde yapabileceğiniz birkaç egzersiz sayesinde ağrılardan minimum seviyede kurtulabilirisiniz. Egzersiz yaparken mutlaka pencere ve kapıların kapalı olması gerekir. 

Spor yapacağınızın yerin 24 derecenin altına inememesi çok önemlidir. Öncellikle bir sandalyenin üzerine oturun. Önce sağ ayağınızı sol ayağınızın üstüne koyun daha sonra sol ayağınızı sağ ayağınıza koyun bu işlemi birkaç defa deneyin. 

Daha sonra sert bir zemin üstüne sırt üstü yatınız. İki ayağınızı karnınıza çekin bırakın bu işlemi de birkaç defa deneyin.2 egzersiz ise iğne deliği egzersizidir. Sırt üstü yatıp sağ ayağınızı sol ayağınızın üstüne yerleştirdikten sonra iki elinizi ayaklarınızın altına koyarak kaldırın. Bu işlemi her iki ayak için yapılması gerekir.

Egzersiz Çeşitleri Nelerdir?

Siyatik sinir sıkışmasında birçok egzersiz yöntemleri vardır.  Kas gevşetici egzersiz. Bu egzersiz sırttaki olan ağırlığı karın bölgesine vererek siyatik ağrıları minimum seviyeye indirilmesi beklenir.  Hastalığın kaçıncı evresinde e olup olmadığına göre doktorların verdiği egzersiz modelleri. Diz, bel ve sırt bölgesinde yapılan esneme egzersizleridir. 

Bunları düzenli olarak yapıldığı takdirde ağrıların tamamı ameliyatsız olarak giderilmesini sağlar.  Egzersizleri düzenli bir şekilde yapılması gerekir. En az 1 ay boyunca düzenli bir şekilde egzersiz uygulamanız lazım. Eğer evde yapabileceğiniz bir durum yok ise fizik tedavi uzananından ve doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.

Siyatik Sinir Nedir?

Vücutta en uzun sinir damarlarından biridir. Bel bölgesinden başlar ve ayağa kadar uzanır. Bacağın yürüme fonksiyonunu ve algılamama fonksiyonunu sağlar. Omuriliğin 4.ve 5.omurdan çıkarak kalçadan geçer ve en son diz kısmında biter. Halk dilinde sinir sıkışması olarak bilinir. Tıp dilinde ise siyatik adı verilir. Ağrı öncelikle kalçadan başlayarak ayağınıza kadar vurur. 

Zamanla kilo alımına da bağlı olarak yürüme fonksiyonunuza kadar engel olabilecek durumdur. Genç, yaşlı demden birçok kişide görülür. Ağır işlerde çalışan, masa başında çalışan kişilerde daha çok görülür. Siyatik ağrıları yüzde 75 ameliyatsız iyileşirken yüzde 35 ise ameliyat olarak iyileşir.

Siyatik Damar Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir?

Siyatik ağrının asıl başlangıç yeri bel ve kalçadır. Belden ağrı kalkınca topuklara kadar gelerek ayağın yukarıya doğru çekilmesine neden olur. Sinir sıkışmanızın olup olmadığını anlamanız için hareket anında daha da ağrının artmasıdır. Artan ağrıyla beraber his kaybı ayaklarınızı kontrol edememe durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Yine sinir sıkışmasında oturmada güçlük çekmek, sağ veya sola dönme zorluk çekmek ya da üzerine yatamama durumları da söz konusudur. Yürüme esnasında ayak parmaklarınızın ve el parmaklarınızda uyuşma görülür. Belde ve kalçada iğne batması hissiyatı verilir. Sinir sıkışmasının idrarınızı tutamama sorununa da yol açabilir. Bu ve buna benzer belirtileriniz var ise en yakın sağlık kuruluşlarına giderek tedavinizi olmanız gerekir.

Siyatik Neden Olur?

 

Siyatik ağrılara en büyük sebep veren ise fıtıktır. Bir diğer sebep ise çok fazla hareketsiz kalmanızdır.  Belli süre sinirlerin üzerine oturduğunuz zaman sinir ağrıları görülür. Bu durum en çok taksi şoförlerde, masa başında çalışanlarda görülür.  

Yük taşımacılığı yapan kişilerde, aşırı kilosu olan kişilerde de sinir sıkışması çok görülür. Çok fazla kilolu olan kişilerde ise yürüme fonksiyonunu kaybetmeye kadar ilerleyebiliyor. İnsülin direnci olan ve diyabet hastalarda da sinir sıkışması yüzde 85 görülür. Gebelik, geçirilen travma ve ileri yaşta da sinir sıkışması kaçınılmaz hale geliyor. Bunların olmaması için düzenli olarak egzersiz ve spor yapmanız gerekir. 

Sinir Sıkışmalarını Nasıl Tedavi edilir?

Sinir sıkışması yaşayan kişilerin öncelikle gerekli muayeneleri yapılır. Vitaminlerine ve diğer kan değerlerine bakılarak MR istenir. Doktor sinir sıkışmasının derecesine göre tedavi şekillendirir. Fıtıktan kaynaklı ise ameliyat ederek ağrılarını minimum seviyeye indirir. Kilodan dolayı ise diyabet uzmanına sevk ederek zayıflamasını sağlar.  

Orta düzeyde ise ağrı kesici, kas gevşeticiler ile iyileşmesini sağlar.  Sinir sıkışması orta seviyede ise iğne ve ilaçlarla ağrının giderilmesine yardımcı olur. Tedavi yöntemleri kişiden kişiye değişiklik gösterir. %75’i ameliyat olmadan da sinir sıkışmasından kurtulabilir. Düzenli olarak egzersiz ve spor yapıldığı takdirde ilaçsız da iyileşmenizi sağlar. Egzersiz yaparken dikkat edeceğiniz altın kural ise ani hareketlerden kaçınınız. Ağrınızın daha da şiddetlenmesine sebebiyet verecektir.

Siyatik Tedavilerinde Fizik Tedavinin Önemi

Siyatik tedavilerinde çok karşımıza çıkan yöntemlerden biride fizik tedavisidir. Sinir sıkılaması zaten kasların zamanla gücünü kaybetmesinden dolayı ortaya çıkan bir sağlık problemidir.  Fizik tedavi ise kaslarınızı daha hızlı bir şekilde kaslarınızı güçlendirerek siyatik arıları minimum seviyeye indirir. Sinir sıkışması sırasında disklerde meydana gelen enfeksiyonlar daha fazla problemlere yol açar. 

Fizik tedavinin uyguladığı egzersizler ile hem iltihaptan kurtulmanıza ve hem de iltihabın sebep olduğu problemleri ortadan kaldırılmasını sağlar. 20 dakika ile 30 dakika boyunca spor yapmak, egzersiz yapmak, yüzmek ya da yürüyüş yapmanız problemleri yarı yarıya indirir.

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı